Kjærlighetsepos

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «I året –, da A-K var guvernør i R- provinsen, hadde Tibo Krovic den gode, vært borgermester i byen Dot i nesten tyve år.» Slik åpner den gammelmodige fortellingen om den umulige kjærligheten mellom Tibo og hans vakre sekretær Agathe Stopak. Et høystemt kjærlighetsepos som er en hommage til de store russiske fortellingene. Og til den gang det gikk an å skrive om uselvisk ridderlig kjærlighet og gode og rettferdige mennesker.

Lubne folder

Tibo den gode er dødelig forelsket i sin frodige sekretær, som lever i et ulykkelig ekteskap med en fordrukken mann. Agathe har «skinnende hvit hud uten plett og lyte». Hun er myk og vakker og velduftende. Tibo blir svimmel bare av parfymeduften hennes: «Små skyer av duft sprayet på de myke lubne foldene bak fru Stopaks knær. Små duggdråper på de blå årene i håndleddene hennes og i den melkehvite kløften mellom brystene.» Og Gud, mumler Tibo, «om du kunne skapt meg til små parfymedråper og latt meg dø der.»

Langsomt langsomt

Den britiske journalisten Andrew Nicoll har en helt spesiell vri i sin debutroman. Der den moderne kjærlighetsroman haster av gårde fra seng til seng, er Nicolls bok nærmest blottet for den slags. Han går uhyggelig langsomt til verks, slik de gjorde i gammeldagse kjærlighetsromaner. Først etter 150 sider forstår Agathe at Tibo elsker henne. Etter nye hundre sider sitter Tibo fremdeles og bedyrer sin kjærlighet til henne, mens han overøser henne med gaver. Lenger våger han seg ikke i sin ridderlighet. Det driver ulykkelige Agathe til vanvidd, hun snubler over en slesk kunstmaler og forviklingene er i gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer