Kjærlighetstur til Sameland

GUOVDAGEAIDNU/KAUTOKEINO (Dagbladet): Skuespillerparet Maria Bonnevie og Michael Persbrandt stakk i helga av fra dårlige «Dina»-kritikker i Sverige og dro på kjærlighetstur på vidda.

Fredag festet de til langt på natt sammen med tusen andre gjester i helgas store samebryllup i Kautokeino. Lørdag dresset de seg opp i pesk og skaller og dro på snøscootersafari. Dagbladet møtte kjendisparet før de kastet seg på hver sin Yamaha og stakk til fjells. Litt trøtte etter festen, men veldig blide og veldig forelsket. Persbrandt må stadig kose og klemme litt på kjæresten.

- Om jeg kan kjøre snøscooter? Klart det, jeg er jo en motorkille, sier han kjekt.

- Jeg har ikke kjørt snøscooter siden jeg var 14 år og besøkte tanta mi i Karasjok. Da fikk jeg sitte bak på scooterne til samegutter. Det var stort, forteller Maria. Men kjører ikke selv nå, altså.

Deilig å komme bort

Egentlig er paret i Kautokeino for å kaste glans over Nordic Sami Film Festival, det skal de gjøre helt fram til tirsdag. Både «Øyenstikker» og «Jeg er Dina» er med i hovedprogrammet.

Fredag hadde «Jeg er Dina» også kinopremiere i Sverige. I likhet med de norske kritikerne, er heller ikke de svenske veldig begeistret.

- Så det var kjempedeilig å reise fra Sverige nå, innrømmer Bonnevie

Vondt

- Jeg fikk med meg at Dagens Nyheter likte filmen, men ellers var kritikkene dårlige. Det har jeg vært forberedt på. Det er så enten eller med den filmen. Men det er klart, jeg synes det er vondt å lese dårlige kritikker, sier hun. Men er ikke veldig lei seg, hun registrerer at publikum liker filmen.

Kjæresten er naturlig nok veldig begeistret for filmen.

- Og det har ingenting med Maria å gjøre, sier Michael Persbrandt og ler.

- Jeg ble rørt av den. Av kraften, renheten og aldeles lysende skuespilleri. Det er en film som tør å være «too much». Og det er tøft i ei tid da store følelser alltid skal fleipes bort med kynisme.

Nå skal alle filmer være så «feel good», og de filmene er jeg bare så lei av.

Eneste stjernene

Maria Bonnevie, sist sett som «shooting star» i Berlin, synes det er den naturligste ting i verden å reise til Kautokein for å delta på en av landets minste filmfestivaler.

- Jeg ble så glad da de ringte og ville ha oss opp. Det var ingenting å diskutere. Jeg føler en veldig sterk tilhørighet til samisk kultur, ikke minst gjennom diktene til Nils Aslak Valkeapää som dessverre gikk bort nylig. Og «Veiviseren» er en favorittfilm, sier hun og smiler.

- Og så er det jo så morsomt for Micke å få se Sameland.

Og «Micke» vil tilbake. For tida er han «jätteledig», og klar for ny film med Marius Holst når som helst.

- Han er en av de absolutt beste regissørene jeg har jobbet med. Marius bryr seg ikke om hva som er in, han har et helt eget formspråk og en egen klang, og tør å være tro mot sin egen versjon, sier han.

FORELSKET: Kjæresteparet Maria Bonnevie og Michael Persbrandt viste hvor glade og forelsket de er i hverandre da de tok seg en tur på vidda i går.
UT PÅ KJØRET: - Jeg har ikke kjørt snøscooter siden jeg var 14 år og besøkte tanta mi i Karasjok. Da fikk jeg sitte bak på scooterne til samegutter, sier Maria.