Kjærlighetsvise til Kjerringøy

KJERRINGØY (Dagbladet:) Når turistene kommer til Kjerringøy, blir Halvdan Sivertsen kjendis. Resten av året er han bare Halvdan som bader naken i havet.

- Visa om Kjerringøy har faktisk tiårsjubileum i år. Jeg skrev den i atelieret hos Karl Erik Harr, han malte og jeg skrev. Det var bare så sinnssykt vakkert her, sommeren var startet og alt skulle til å eksplodere. Det var en av de få sangene der teksten kom først, sier Halvdan Sivertsen. Han har skyggelue på, og sitter med kaffe og vafler i kafeen på Kjerringøy gamle handelssted. Og synger: «Å gå i land på Kjerringøy den første junidagen.» Så ler han.

- Jeg skrev den andre juni, men det hørtes litt dumt ut med «den andre junidagen». Litt kunstnerisk frihet må man ha.

Blir i Bodø

Halvdan Sivertsen har aldri falt for fristelsen å flytte sørover. Selv om han sikkert hadde tjent bedre i hovedstaden, har han bodd i Bodø siden de første klimpringene på gitaren.

- Jeg tjener bra nok som det er. Selv om jeg liker meg i Oslo, kunne jeg aldri tenke meg å bo der. Her har jeg alt: Familie, venner og naturen. Både Bodø/Glimt, musikkmiljøet og Domkirka betyr mye for meg. Det er et enormt godt musikkmiljø i Bodø. Og jeg er her på tross av været, ler Halvdan.

Siden september har han og gitarkameraten Øystein Sunde sagt «Ja takk, begge deler» 150 ganger på Dizzie Showteater i Oslo. Da bodde Halvdan i Oslo. Kona Marit Ellisiv Bakken ble motvillig med, og brukte tida i lære hos kunstneren Jan Harr, broren til Karl Erik. I dag har hun atelier i det gamle Zahl-fjøset på Kjerringøy.

Kysten rundt

- I år har jeg hatt skikkelig ferie. Jeg skulle hatt det i fjor etter å ha jobbet noe sinnssykt, men så ringte Øystein. Da kunne jeg ikke si nei. Men jeg har lovt meg selv å aldri ha det så travelt mer. Nå har ikke Halvdan sunget en offentlig strofe på lenge.

- Se her, jeg har fått myk hud på fingertuppene igjen, det er lenge siden. Det er ikke bra forresten, ler han.

I stedet har han reist fra sør til nord med kona i 31 fot og 30 knop.

- Jeg kjøpte min første båt som 42-åring. Det ga livet en ny dimensjon. Så lenge du har diesel på tanken og vann, mat og klær, så kan du gjøre hva du vil. Jeg tror dessuten nordlandskysten er det vakreste som finnes i verden. Og heldigvis deler Marit båtinteressen min fullt og helt. Begge har båtførerprøven, sier Halvdan stolt.

Kjærlighetsvisa

Marit Ellisiv er skyldig i en av de vakreste kjærlighetssanger vi har, og Halvdans største suksess noensinne, nemlig «Kjærlighetsvise».

Den er han stolt av. Så stolt at han en stund hadde den som ringelyd på mobilen.

- Det var ikke jeg som la den inn, det var Børge Pettersen Øverleir, gitaristen. Det hørtes jo helt jævlig ut, humrer Halvdan. Ekstra pinlig var det da Marit skulle åpne en utstilling sørpå; en eller annen klassisk gitarist hadde nettopp fullført og ventet på applaus, og Halvdans mobil ringte.

- Jeg var jo der som groupie, som Marits mann, og folk måtte jo tro at jeg til slutt bare måtte ha oppmerksomhet. Da var jeg snar å skru den av og skjemmes, ler Halvdan Sivertsen.

Når var du her sist? - På mandag, sammen med blant andre Jan Vincents Johannessen. Ellers er jeg her nesten hele tida.Hva er din beste sommer? - Det er mange å velge i. Denne har vært herlig, på tross av været, så jeg lar nuet gå av med seieren.Hva slapper du best av med om sommeren? - Hytta. Den er selvskreven. Der slapper jeg av med god mat og drikke og litteratur.Din første sommerkjæreste? - Da var jeg sju- åtte, og var kjempeforelsket i nabojenta. Jeg trodde vi var kjærester, men vi var vel mer venner.Din første sommerjobb? - Det var i Idrettsvesenet i Bodø. Jeg merket baner, vasket garderober og klippet plenen på stadion.Hva er det beste og verste ved å være kjendis om sommeren? - Det verste er at når alle turistene kommer hit, er jeg ikke lenger privatperson. Det beste må være at jeg får slike prominensjobber som å åpne Nordland Musikkfestuke.

Å GÅ I LAND PÅ KJERRINGØY: Halvdan Sivertsen i Nordlandsbåt på handelsstedet.