Kjærstad inn i varmen

Fredag ble det kjent at Jan Kjærstad er nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen «Oppdageren», siste bind i trilogien om Jonas Wergeland, som kom ut i Norge i fjor.

Da ble han verken nominert til Brageprisen eller Nordisk Råds litteraturpris. Det opprørte Dagbladets litteraturanmelder Øystein Rottem.

  • «Årets nominasjoner vil gå over i historien som et pinlig eksempel på at litterære antipatier og hensynet til hva som er litteraturpolitisk korrekt, har veid tyngre enn litterær kvalitet,» tordnet Rottem.

De tre forfatterne Einar Økland, Linn Ullmann og Karin Moe utgjorde da den norske bedømmelseskomiteen for Nordisk Råds litteraturpris, og de avviste Rottems utspill som «dumdristig og rotete» . I januar fikk den danske lyrikeren Henrik Nordbrandt prisen på 350000 danske kroner. I februar trakk den norske juryen seg av private grunner og på grunn av stort arbeidspress. Fram til august hadde Norge ingen fungerende jury. Da ble litteraturprofessor Hans H. Skei, forfatter Oskar Stein Bjørlykke og bibliotekar Aud Nordgarden Grimstad oppnevnt av Kulturdepartementet. På tre måneder har de lest og vurdert romaner, dramatikk, dikt, noveller, essay og annen litteratur, før de altså konkluderte med at Jan Kjærstad og Jon Fosse har skrevet de beste norske bøkene i år.

  • «Det er ingen ærespris til et forfatterskap. Det er bare årets bok som gjelder,» sa daværende jurymedlem Karin Moe da debatten omkring nominasjonene raste i fjor. Nå er altså Kjærstad nominert for en bok som kom ut i september 1999. «Det vart knapp tid, ja, dette har vore veldig hektisk,» sier jurymedlem Oskar Stein Bjørlykke i Bergens Tidende i går. I samme artikkel avviser avgått jurymedlem Einar Økland at Rottems kritikk var grunnen til at den forrige juryen trakk seg: «Nei, den har overhodet ikkje hatt nokon opprørande verknad på oss. Akkurat det han sa, bekymra oss veldig lite.»
  • Den forrige juryen kunne nominert Jan Kjærstad for «Oppdageren» i fjor, men deres valg falt isteden på Frode Gryttens roman «Bikubesong» og Georg Johannesens diktsamling «Ars Vivendi». Den nye juryen børster støvet av «Oppdageren» og nominerer den i år. Redaktøren i den danske avisa Politiken, Jes Stein Pedersen, mente at det var «påfallende og skandaløst» at den norske juryen ikke nominerte Kjærstad i fjor, og vurderte å nominere ham selv.

Om Kjærstad får prisen, får vi vite når bedømmelseskomiteen møtes i Oslo 1.- 2. februar.

ENDELIG: Jan Kjærstads «Oppdageren» er nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Takket være danskene?