Debatt: Språk

Kjært barn har mange navn

Språket skal ikke styres av politikere eller filologer.

TO MÅLFORMER: Vi skulle ønske at målfolket var mere opptatt av å fremme hele språket, ikke bare sin egen målform, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
TO MÅLFORMER: Vi skulle ønske at målfolket var mere opptatt av å fremme hele språket, ikke bare sin egen målform, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Jens Haugan, dosent i norsk ved Høgskolen i Innlandet og leiar i Hamar dialekt- og mållag, har i Dagbladet for 22. desember en lærd utlegning om offisiell språkpolitikk. Bakgrunnen er et par setninger i min artikkel til ordboksmannen Tor Guttu, der jeg kommer i skade for å tro at for mange nordmenn er det norske språket norsk og nynorsk. Der jeg drister meg til å nevne tanken om at riksmål/bokmål kanskje bør hete norsk.

Trond Vernegg
Trond Vernegg Vis mer

Ymtet mitt om norsk er blitt kalt frekt og det som verre er. Myndighetene forsøkte med dårlig resultat gjennom mange tiår å styre språket vårt. Til tross for forsøket på styring skriver 85 prosent av oss her i landet riksmål/moderat bokmål. Er språket mitt, eller er det Statens?

Språket lever sitt eget liv, blant oss som bruker det. Det er folkets viktigste felleseie, hver enkelt av oss eier en bit av det. Språket skal ikke styres av politikere eller filologer. Vi må ha en språkpolitikk. Den bør gå ut på å styrke vårt viktigste felleseie, språket. Uavhengig av målform. Det er i fare; blant annet Språkrådets nye tilstandsrapport viser det.

Dosent Haugen gjennomgår samvittighetsfullt den nyeste stortingsmeldingen om norsk språk fra 2007-2008. En stortingsmelding er en stortingsmelding. Hva så? Mener Haugen at det ikke er lov å ha andre meninger enn de som står i meldingen? Mener han at enkelte temaer er tabu å ta opp til diskusjon?

Riksmålsforbundet er ikke imot nynorsk. Vi har to målformer her i landet, riksmål/bokmål og nynorsk. Begge er viktige deler av vårt kultur og vår kulturarv og viktige for samfunnet. Begge målformer er folkets felleseie. Dette hevder vi konsekvent. Men det kan ikke være tabu å ta opp spørsmål til diskusjon.

Vi skulle ønske at målfolket var mere opptatt av å fremme hele språket, ikke bare sin egen målform. Det vil tjene norsk språk i en presset situasjon. Og så slipper vi gjerne å høre at 90 prosent av oss her i landet egentlig skriver dansk. Vi er i 2017. Riksmål/bokmål er like norsk som nynorsk, og nynorsk er like norsk som riksmål/bokmål.

Riksmålsforbundet samarbeider gjerne med Noregs Mållag om å fremme norsk språk. Da må vi være rause og ha takhøyde og være åpne for diskusjon. Ditt språk er like godt som mitt språk, mitt språk er like godt som ditt språk. Mitt språk er like mye verdt som ditt språk, og ditt språk er like mye verdt som mitt språk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.