Kjartan stolt som en hane

Kjartan Salvesen er sprekkeferdig av stolthet over sin kommende cd. Som første avis har Dagbladet fått høre et knippe av «Idol»-vinnerens nye låter.

Det skjedde mens vi kjørte popstjernen rundt i hans egen nykjøpte kabriolet.

-  Jeg har lest at mange artister aldri lytter til sin egen musikk. Vel, jeg hører på min . Og jeg er jækla stolt over at dette er meg. Jeg kan nesten ikke tro det, sier Kjartan.

Røper ingenting

Vi har kjørt ut til Bygdøy i Kjartans åpne Peugeot 307, og nå skuer vi innover mot Aker Brygge og Oslos indre havn. Kjartan har tatt på taket igjen, han vil ikke at tilfeldige turister skal høre hva han spiller. Debutalbumet «Kjartan Salvesen» kommer i salg 26. juli, og svært få kjenner sluttresultatet.

I ukevis har Kjartan holdt på i studio sammen med låtskriverne og produsentene Espen Lind og Amund Bjørklund fra Tromsø. Plata var ferdig natta før Kjartan sto på scenen på premieren til «Idol»-turneen, på Tusenfryd for noen uker siden.

-  Jeg hadde vel sovet to timer den natta, anslår Kjartan.

-  Men jeg følte meg som en konge.

Et uttrykk Kjartan har lært seg i løpet av ukene i studio, er: «Ka du trur?».

-  Espen sa det hele tida, hver gang han skulle spørre hva jeg syntes. Og det gjorde han hele tida. «Ka du trur om det her, Kjartan?». Jeg liker det uttrykket. Så nå bruker jeg det hele tida. Flotte folk, Espen og Amund. Vi fant kjemien umiddelbart. Det er noe med nordlendinger, mener 27-åringen fra Sandnes.

Har bidratt

Det er Espen og Amund som har skrevet flesteparten av låtene på plata. Men Kjartan har også bidratt:

-  Jeg har ikke skrevet noen hele låter. Men jeg har bidratt på tre av dem, og jeg har deltatt hele tida. Jeg føler at plata er Kjartan, sier Kjartan.

Vi kjører rundt på Bygdøy med toppen av. Kjartan lener seg tilbake idet låta som kommer til å følge debutsingelen «Standing Tall», kryper ut av høyttalerne. Låta heter «This Is What I Am».

-  Denne låta har jeg vært med på. Det er jeg jækla stolt over, gliser Kjartan.

Høstplate

Han nynner med på refrenget ved første gangs gjennomhøring. Andre gang synger man med. Vi hører gjennom fire låter.

-  Du er ikke redd for at plata skal floppe når det om få uker går mot høst?

-  Nei, det er mye høst på plata, det kan jeg love deg.

Han viser til en knurrende rockelåt, og det som skal bli platas aller siste spor: «One Step At A Time».

-  Der er det bare meg og gitaren. En låt som får meg til å tenke på en spesiell person. Der er det mye høst. I den låta får du Kjartan rett i trynet, sier Kjartan alvorlig.

Så lener han seg tilbake og slår fast med et lite smil:

-  Aldri i verden om denne plata kommer til å floppe.

FIKK STYRE SJØL: Kjartan Salvesen trodde han ville bli overstyrt i studio av Espen Lind og Amund Bjørklund. I stedet fikk han styre sjøl.