Kjartan vant Idol

Norges nye Idol heter Kjartan Salvesen.

OSLO SPEKTRUM (Dagbladet.no): - Jeg håper det blir meg, men tror det blir Kjartan, sa Margaret ydmykt like før avgjørelsen falt. 1385 000 stemte i årets Idol finale.

59 prosent av disse - omlag 800 000 - gikk til Kjartan Salvesen fra Sandnes - som vant Idol 2004.
-Det er helt FANTASTISK, ropte vinneren, og takket sin familie som var tilstede i salen.

- Dette har vært en opplevelse, ja toppen av mitt 27 år gamle liv. Nå skal jeg på fest, og det har jeg fortjent, sa Idolvinneren til TV-publikumet like etter showet.

- En helt fantastisk reise - og det er ikke slutt for meg ennå, selv om jeg ikke vant Idol, sa Margaret. Dommertrioen var delt i sitt syn. Thomas Strzelecki trodde på Margaret, det gjorde også Anneli Drecker, mens Jan Frederik Karlsen trodde på Kjartan. Douglas Carr mente begge burde gi ut en duettplate.

Kampen stod mellom Margaret Berger (18) og Kjartan Salvesen (27).

Vil leve annerledes

Like før vinneren ble utropt, møtte de Dagbladet.no, som har fulgt Idol på nært hold.

Margaret Berger (18) er klar over at livet hennes snart kan endre seg radikalt. Men det er dette hun vil. Uansett om hun vinner eller taper har hun allerede fått platekontrakt.

- Jeg snur gjerne livet på hodet. Jeg liker å snu livet på hodet, sier Margaret til Dagbladet.no.

18-åringen fra Hitra har hatt et utrolig halvår. Hun røk ut av Idol, men ble tatt med inn igjen i varmen av dommer Anneli Drecker.

- Jeg har en utrolig god følelse inne i meg i kveld. Ingenting gikk galt, stikk motsatt faktisk. Alt gikk mye bedre enn på prøvene i dag, sier Margaret Berger til Dagbladet.no.

Hun synes at begge to gjorde det veldig bra i kveld, men på to vidt forskjellige måter.

- Det er kanskje litt kjipt sagt, men vi er såpass forskjellige.

Litt skremt

- Du så nesten litt brydd ut på scenen da du kom inn Kjartan?

- Ja, men nå er jeg lettet. Det var et sjokk og komme opp på scenen. Jeg kunne jo ikke bare stå der og oppføre meg som om dette var dagligdags. Det sa bare pang i trynet da 8500 elleville publikummere ropte og klappet. Jeg måtte trekke pusten dypt. Det er det største jeg har opplevd i mitt 27 år lange liv. Da må du bare ta deg et åndedrag som er dypt, sier Kjartan Salvesen til Dagbladet.no.

- Livet mitt er forandret allerede, men det kan bli forandret igjen, og jeg håper jo at det blir endret til det jeg vil, sier Kjartan.

Om vinnermulighetene er han svært diplomatisk. Det er folket som avgjør, og som han selv sier, «jeg kjenner ikke alle i Norge og vet ikke hva de vil stemme, men jeg håper jo».

Kjartan Salvesen synes at Margaret leverte sinnsykt bra og at hun var rå på scenen.

- Det var bare nydelig å høre på Kjartan. Jeg blir nesten misunnelig på stemmen hans, sier Margaret om motstanderens innsats.

Valgte selv

I kveld var det artistene selv som valgte to av de tre låtene de framførte. De fikk velge låter de har sunget tidligere i konkurransen. I tillegg sang de til slutt finalelåta som ble framført første gang i kveld. Det er superstjernen Espen Lind og hans makker Amund Bjørklund som har skrevet låta med tittelen «Standing Tall».

Kjartan Salvesen sang først og valgte å synge «Sorry Seems To Be The Hardest Word» av Elton John.

Deretter sang han «Unwell» av Matchbox 20.

Originale valg

Margaret ble berømmet av juryformann Jan Fredrik Karlsen for at hun gjennom hele konkurransen hadde valgt utradisjonelt og vanskelig låter. Hun sto for valgene og kjørte samme linje hele tiden.

Når du lykkes er du best, sa Jan Fredrik Karlsen, mannen som har gitt Margaret mye pepper underveis.

Hun sang i kveld «Come Together» av The Beatles og «Forgiven» av Alanis Morissette.

- Alle fredager har vært nervepirrende, men i kveld er det enda litt mer spennende, sa Kjartan før han og Margaret gikk bak scenen og ventet på folkets dom.

NERVØS: Dommen har ennå ikke falt. Det preger de to finalistene før de går ut på scenen for å levere sitt finalebidrag.
SCENETEKKE: Som vanlig viste Kjartan selvsikkerhet på scenen. I dag vant han Idol finalen!
STILFULL: Margaret holder på sin egen stil - og det har fungert veldig bra så langt.
STAPPFULL: I Oslo Spektrum jubler 8500 publikumere fram sine idoler.