Kjedelig åndelig tøv

Åndelig pornografi fra ustoppelig Coelho.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
 • Flere bokanmeldelser: Jo Nesbø, «Madonna- mysterier», Jan Kjærstad, John Grisham med flere.

  BOK: «Etter å ha latt den guddommelige energien strømme gjennom kroppen på meg, kjenner jeg årsaken til alt. Jeg kjenner årsaken til krig og kjærlighet,» skriver Paolo Coelho nokså ubeskjedent i sin siste utgivelse.

  Der tar han seg ikke engang bryet med å prøve å skape en slags fiksjon, men skriver i jeg-form om en suksessforfatter som blir forlatt av sin kone. Vi følger ham på «reisen» etter kona: hans «Zahir» (et ord Coelho har rappet fra Borges, som betyr «synlig»).


  Mye magi


  Lite skjer - desto mer sies - om magien, om mysteriet, om livet. Ja, løpet av ett par avsnitt klarer Coelho å assosiere seg fra kjendisblader (tomhet - bare tomhet) via Hitler og juletrær til delfiner og Jesus på korset. Alt dette for å hjelpe oss til å bli kjent med vårt «enorme magiske potensial».

  Han er et blitt et fenomen, Paolo Coelho. Det nærmeste jeg kan komme en forklaring på denne åndelige voldtektsmannen, er å sammenlikne ham frelsepastorene på amerikansk tv: Med hallelujastemningen og den freidige blandingen av eget og andres levde liv i en salig sjelesmørje. Forskjellen mellom dem og han er likevel at de har et budskap. Mens Coelho stort sett nøyer seg med å fastslå: «Ja, vi er en katedral. Det er det ingen tvil om.»


  Janteloven


  Coelho gir oss forresten også et blikk i sin nokså i originale skrivemetode: «En gang annethvert år setter jeg meg til pc-en, speider ut over det ukjente havet i min sjel, og ser at det finnes øyer i det - ideer som har fått lov til å modnes og som er klare til å utvikles videre. Da går jeg om bord i båten min - som heter Ordet - og bestemmer meg for å ro til det nærmeste av dem.»

  Disse øynene - for å bruke hans helt umulige bilde - består utelukkende av sitater av andre, gjenfortellinger av tv-dokumentarer, filmer, verdenslitteratur og smått og stort han har plukket opp fra omgangskretsen.

  Oss kritikere avfeier han med henvisning til en norsk forfatter som skrev om janteloven. Og at den «som tar et skritt ut av middelmådigheten og opplever suksess» blir straffet. Slik stakkars Coelho er blitt.

  Det triste er at det åndelige tøvet går rett inn hos millioner av lesere. Denne boka er så tvers gjennom sjaralatansk at jeg tar meg i å lure på om coverskrytet fra internasjonale aviser er rene bestikkelser.

 • Følg med på våre litteratursider! MELD DEG OGSÅ PÅ LITTERATURAVISA. UKENTLIGE NYHETER FRA INN- OG UTLAND:
REGELRETT SLAKT: Dagbladets anmelder er ikke imponert over millionselgende Paolo Coelhos nye bok. Hun er helt på nett med <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2005/06/20/435212.html">The Guardians anmelder</A>.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer