Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjedelig lektor-pappa blir rødvinsdrikkende homofjols

«Pitbull-Terje»-forfatteren har gjort et kunststykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE:«Det har vært en fantastisk sommer, selv om pappaene våre har blitt homo», skriver 13 gamle Arvidsjaur i åpningen på denne boka.

Den er skrevet av Pitbull-Terjes far, Endre Lund Eriksen. Og det er muligens bare han som med så mye humor, alvor og spennvidde kan lage noe så tøft av pubertet, identitet, skilsmisse og seksualitet - og en pappa som blir homo over natta.

Boka er formulert som en dagbok — skrevet i gjesteboka på en verdensberømt utedo. Det er det eneste attraktive ved det gudsforlatte tettstedet der Arvidsjaur og faren må tilbringe sommeren i campingvogn. De har ikke råd til noe annet, etter at moren dro avgårde med Pilateslæreren sin.  

image: Kjedelig lektor-pappa blir rødvinsdrikkende homofjols

Han har sitt å stri med, stakkars Arvidsjaur. Det latterlige navnet hans er én ting. Sommeren blir ikke bedre av at bestekompisen Frank, som i motsetning til Arvidsjaur har fått hår både her og der, ligger på stranda i Syden og ser på damer. Men aller verst er det med faren. Han begynner plutselig å oppføre seg så rart. Fra sitt ulykkelige nokså grå og tause lektor-jeg, forvandles han til et rødvinsdrikkende fjols som plirer med øynene og skråler høyt og drikker vin.

Kniser gjør han også. Faren er nemlig forelsket. I Roger Berg. Muskelbunt med snekkerhender. Og homo. Skikkelig homo.

Boka er lagt opp som en klassisk ungdomsbok — med et klassisk plott. Roger Berg har en datter med en annen mann — som bor i Berlin. Hun heter Indiane, er tolv år, og har like stor angst for denne underlige forelskelsen som Arvidsjaur. Hun vil nødig ha en tredje far, som attpåtil har kulemage og tynt hår. Og som muligens kan gjøre pappa-Roger ulykkelig fordi han kanskje ikke er homo likevel. De to gjør alt de kan for å ødelegge romansen.      

Pubertal forvirring Det handler egentlig om pubertet, seksualitet, identitet. Det kunne blitt klamt, men det er så tøft laget; med mye humor — og passe doser alvor og pubertetssårhet. Arvidsjaur skjønner ingenting da Indiane plutselig vil tungekysse og kline og ser porno på nett. Da Frank dukker opp, blir alt helt feil. Han legger an på Indiane - og da han oppdager at faren til Arvidsjaur er homo blir han slem, skikkelig slem.  

Arvidsjaur skjønner ikke verken hva han føler for Frank eller Indiane. Bedre blir det ikke av at Arvidsjaurs hund forgjeves prøver å bedekke Indianes tispe. Eller at den storbrystede nabokona gjerne bader naken.
 

Endre Lund Eriksen har med andre ord fått det til igjen. Og kanskje er det ikke så katastrofalt heller — å ha en pappa som blir homo sånn over natta.                

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!