Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjedelig strandliv

I løpet av et år får NRK inn tre-fire tusen forslag til dokumentarprogrammer, fortalte NRKs dokumentarinnkjøper til Dagbladet i fjor. En svimlende bunke å velge fra, som neppe blir mindre i årene som kommer. For dokumentarer er populære, ikke bare hos seerne _ men også hos kanalsjefene: I snitt koster en dokumentar bare 10-15 prosent av hva en dramaproduksjon koster. Aller billigst er hverdagsdokumentaren, som vil underholde ved å vise deg hva som skjer på en flyplass eller et veterinærkontor.

Anti-Pamela

Eller hva med tre badestrender innerst i Oslofjorden? Som i går kveld, da NRK1 var kommet til andre del av sommerens ni episoder lange dokumentar «Livreddere».

Sjelden har det vært lengre mellom Oslo og California.

For det kan ikke ha vært stort annet enn linken til den ultraglamorøse strandsåpa «Baywatch» som fikk NRK til å tenne på denne idéen: Vi følger fire unge badevakter gjennom sommerjobben på Oslos tre kommunale badestrender, for å se hvordan livredderne har det i virkeligheten.

Dermed ble slow motion-heltene David Hasselhoff og Pamela Anderson byttet ut med en staut instruktør fra Livredningsselskapet, kjekke ungdommer fra distriktene og en jolle fra park- og idrettsvesenet. Rå intriger og nær-døden-opplevelser på dypt vann måtte vike for en usedvanlig dvelende seanse med to anonyme, toppløse ungjenter som kniste om flørting, Siri (10) som skar seg på en stein, besvimte og våknet før hun ble filmet og gitt plaster _ og en tysk nudist med ereksjon. Som rakk å kle seg om til alminnelig tysk turist før han ble filmet og henvist til nærmeste nudiststrand.

Men hvorfor?

Hvis NRK bare vil vise oss hva som skjer på en vanlig dag, på en vanlig norsk badestrand, innfrir nok dette ambisjonene. Instruktøren fra Livredningsselskapet fortalte om alt det spennende som skjedde i fjor, og mente at det var mer enn nok til en Baywatch-episode. Det kan godt hende. Men skal vi dømme ut fra knippet av uprioriterte småbegivenheter som gårsdagens sending bød på, ville det blitt en uhyre tynn episode. Om dette holder til hele ni dokumentar-halvtimer, er bare ett spørsmål. Det største er kanskje: Hvorfor skal jeg se på dem?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media