Kjell Askildsen med ny novellesamling etter 19 år

- Det er en kjempesensasjon.

GJØR COMEBACK: Kjell Askildsen slipper ny bok med novellesamlinger denne høsten. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
GJØR COMEBACK: Kjell Askildsen slipper ny bok med novellesamlinger denne høsten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forfatter Kjell Askildsen (85) kommer med en ny novellesamling denne høsten. Det ble kunngjort på Oktober forlags pressekonferanse i dag. Det er 19 år siden sist.

- Det er en kjempesensasjon. Askildsen har ikke gitt ut en samling siden «Hundene i Tessaloniki» i 1996, sier Dagbladets hovedanmelder Fredrik Wandrup og fortsetter:

- Han har tidligere signalisert at han ikke ville komme med mer, fordi han blant annet hadde mistet inspirasjonen og sleit med synet, så dette var en veldig positiv overraskelse.

- Befriende Novellesamlingen skal hete «Vennskapets pris» og kommer ut i oktober. I fjor ga Alf van der Hagen ut boka «Kjell Askildsen. Et liv», der deler av det nye novellematerialet ble publisert.

På initiativ fra tidligere forlagssjef i Kolon, Torleif Grue, har dette materialet og flere andre noveller blitt redigert ferdig. Grue og forfatter Terje Holtet Larsen har hjulpet Askildsen å ferdigstille dette. Novellene er skrevet mellom 1998 og 2004.

- Hvordan er det å skulle gi ut bok nå?

- Det er først og fremst spennende og befriende. Jeg har hatt mange ting liggende, men har ikke kunnet gjøre noe på grunn av synet mitt. Det er takket være venner at disse novellene kommer opp av dage, sier Kjell Askildsen til Dagbladet.

Han forklarer videre at han ble glad da teksten ble lest opp for ham. Da skjønte han også at hans eget arbeid slettes ikke var så ille. 

- Dette er ubetinget mine tekster. Komponeringen av innholdet er gjort med nennsom hånd, og jeg har selv fått velge hva som skulle forkastes og beholdes.  

- Stor begivenhet Forlagssjef Ingerid Engelstad forklarer overfor Dagbladet at hun først og fremst ble overrasket da hun fikk manuset i fanget. 

- Jeg ble veldig overrasket, men det føltes som en stor gave. Jeg må si jeg at jeg ble fylt av andakt da jeg satte meg ned og leste tekstene, det var fantastisk. 

Det var Terje Holtet Larsen som leverte manuset til forlagssjef Ingerid Engelstad i hennes første uke som forlagssjef i sommer.

- Jeg ble ikke skuffet. Dette er en stor, stor begivenhet for forlaget og norsk litteratur, sier Engelstad på pressekonferansen.

- Betydelig forfatter Wandrup beskriver Askildsen som en gigant i norsk litteratur.

- Han er en betydelig forfatter. Dette er strålende nyheter for alle som er glade i norsk litteratur.

- Han er knapphetens mester. Han bruker ikke ett ord for mye, men likevel stiger kraften i innholdet fram i tomrommet mellom setningene. Han er det motsatte av en sånn 500-tegns romanskriver. Han har noen innsikter en hver kan kjenne seg igjen i, som han får fram på en sterk måte.

Fra tidligere er det også kjent at Karl Ove Knausgård, som er i samme forlag som Akildsen, er klar med et nytt, stort bokprosjekt. Til høsten kommer ikke bare én, men to nye bøker. Og til våren neste år skal han utgi enda to til. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer