Kjell Bækkelund er død

Pianisten Kjell Bækkelund er død etter at han fikk hjertestans i går.

(Dagbladet.no): Kjell Martin Bækkelund var født 6. mai 1930. Han begynte å spille piano da han var fem år gammel og debuterte allerede som åtte-åring sammen med Filharmonisk Selskaps Orkester.

Han har spilt inn en rekke album og turnert over hele verden som konsertpianist. Det var først på 50-tallet at hans karriere utenfor Norges grenser skjøt fart.

Kjell Bækkelund har ikke bare en karriere som musiker, men også skribent. Han anmeldte plater i Morgenposten. Jobbet for Dagbladet, Arbeiderbladet, Dagens Næringsliv og VG.

Han var også medlem av Kringkastingsrådet og viseformann i Statens Musikkråd. Bækkelund har også en viktig politisk karriere. Han var blant annet formann i Arbeiderpartiets kontaktutvalg for kunst og kunstnere.

Kjell Bækkelund er Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, Kommandør av den svenske Nordstjærneorden, Ridder av Danbrogsorden og Grand Master of Lejonsorden som er en finsk utmerkelse.

Syk

Den siste tiden har Kjell Bækkelund slitt med sykdom, men han har vært oppegående. Ifølge VG Nett ble Bækkelund rammet av en hjertestans onsdag og han sovnet inn i dagen etter.

Viktig ambassadør

- Det er få musikere innenfor den klassiske tradisjonen som oppnår å bli folkeeie i den grad Kjell Bækkelund ble det, sier statssekretær Yngve Slettholm i Kulturdepartementet til Dagbladet.no.

Han kjente Bækkelund etter at de to samarbeidet tidligere. Bækkelund har blant annet spilt flere av klaververkene med samtidsmusikk som Slettholm har komponert.

- Han har vært en svært vikig formidler av klassisk musikk til det norske folk. Hans var også en viktig ambassadør for både ny og gammel norsk musikk i utlandet, sier Slettholm.

Godt likt

Kjell Bækkelund spilte over hele verden og musikk-kjennere vet godt hvem han er. Selv en av de tøffeste musikkanmelderne i den amerikanske avisa New York Times ble helt satt ut da han hørte Bækkelund.

«Ikke siden Rachmaninovs egen historiske innspilling med Stockowski har vi hørt en så glitrende og følsom innspilling av Rachmaninovs andre klaverkonsert», skrev musikkritiker Harold Schoenberg etter opplevelsen med nordmannen.

- En venn

- Kjell var noe så uvanlig som en loyal partikollega og uregjerlig kunstner. Det er faktisk helt enestående. Han sto samtlige partiledere nær, opp til meg. Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli og Håkon Lie, sier Reiulf Steen til VG Nett.

Bækkelund skal ha bestemt at han ikke ønsker noen bisettelse.

- Men en minnestund hadde han ikke noe imot. Det blir nok en minnestund med mye musikk, sier Reiulf Steen.

VERDENSKJENT:</B> Hele verden var Kjell Bækkelunds tilhørere. Han har spilt i nær sagt enhver avkrok på kloden og hans framførelser er elsket.