Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingvar Ambjørnsens «Elling»

- Kjell Bjarne måtte dø. Det var en forutsetning for at Elling skulle gjenoppstå

Har akkurat fullført den femte boka om Elling.

TILBAKE - UTEN BESTEVENNEN: Elling vender tilbake i ny roman. Ingvar Ambjørnsen har akkurat fullført boka «Ekko av en venn», som kommer ut neste år - 20 år etter den siste boka om Elling (Per Christian Ellefsen) og vennen Kjell Bjarne (Sven Nordin), som ikke lever lenger. Foto: NTB scanpix
TILBAKE - UTEN BESTEVENNEN: Elling vender tilbake i ny roman. Ingvar Ambjørnsen har akkurat fullført boka «Ekko av en venn», som kommer ut neste år - 20 år etter den siste boka om Elling (Per Christian Ellefsen) og vennen Kjell Bjarne (Sven Nordin), som ikke lever lenger. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

26 år etter at vi først ble kjent med romanfiguren Elling, og 20 år siden den fjerde og siste boka om den underlige og litt forsagte figuren kom ut, er forfatter Ingvar Ambjørnsen klar med en ny «Elling»-roman.

- Romanen er ferdig, jeg bare småpusser litt her og der. Men «Ekko av en venn» kommer først neste høst, sier Ambjørnsen til Dagbladet.

Historiene om Elling har gjennom et kvart århundre berørt en hel nasjon.

Den litt sosialt mistilpassede stabeisen og hans venn Kjell Bjarne har fått en plass i hjertet vårt.

Elling - 20 år eldre

- At Elling skulle dukke opp, var uventet for meg også. I 2013 ble jeg spurt om å være med i en bloggportal, men sa nei, hadde ikke tid. Men så sto plutselig Elling der, da - 15 år etter siste bok. Og han var klar for Facebook-gruppa Ellingnytt, forteller Ambjørnsen.

KOM TIL MEG: Forfatter Ingvar Ambjørnsen ble overrasket over at Elling plutselig dukket opp i hans liv igjen. Foto: Hans Arne Vedlog
KOM TIL MEG: Forfatter Ingvar Ambjørnsen ble overrasket over at Elling plutselig dukket opp i hans liv igjen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Elling var i slutten av 30 åra da vi sist møtte ham i boka «Elsk meg i morgen».

- Ja, det har faktisk gått 20 år, og i den kommende boka er også Elling blitt 20 år eldre. Han er fire år yngre enn meg, så da er han i slutten av 50-åra - og bor i en sokkelleilighet på Grefsen i Oslo, sier Ambjørnsen.

Holder kortene tett

Elling har de siste åra levd sitt liv på Ellingnytt, en Facebook-side som han «samarbeider» med Ingvar Ambjørnsen om. Der finner vi mye nyskrevet materiale om Elling og hans liv, historier som også forfatteren han reist rundt og fortalt om.

Den kommende «Elling»-romanen består av helt nyskrevet materiale. Men Ambjørnsen holder kortene tett til brystet.

- Jeg kan ikke røpe så mye, men det vil komme noen drypp framover på Elling-nytt. Jeg kan si at vi møter Elling i vår tid, han har fått mobiltelefon og er selvsagt på Internett. Og han er fremdeles lett gjenkjennelig, lover Ambjørnsen.

Historie om ensomhet

Historien om Elling, både i de fire romanene, fra teaterscenen og i de tre spillefilmene - der Per Christian Ellefsen har hovedrollen og Sven Nordin spiller Kjell Bjarne, er en beretning om menneskelig ensomhet.

- Elling er aktiv på nettet, og der kan man være ensom på en annen måte, sier Ambjørnsen.

At Kjell Bjarne er død, er ingen overraskelse for dem som har fulgt Elling på nettet de siste fem åra. Men om Elling har funnet seg en ny venn, eller hvordan det går med kjærligheten, sier Ambjørnsen ingenting om.

Kjell Bjarne måtte dø

- Kjell Bjarne måtte dø, han er seks fot under. Det var en forutsetning for at Elling skulle gjenoppstå. Jeg måtte ned på grunnfjellet og treffe ham igjen så alene som han var da jeg møtte ham tidlig på 90-tallet, sier Ambjørnsen.

Men selv om Kjell Bjarne er død, reflekter Elling fremdeles over vennskapet.

- Men hva med kjærlighetslivet?

- Det er et privilegium å få lov til å jobbe med Elling. Alle vet hvem han er, en litterær person som går inn i virkeligheten til folk. Mange har omtanke for ham, spesielt kvinner kontakter meg med ønske om at han skal lykkes på kjærlighetsfronten.

PÅ FILMSETTET I 2004: Innspillingen av den tredje filmen om Elling, «Elsk meg i morgen» med Per Christian Ellefsen og Sven Nordin. Regissør Petter Næss til høyre .Foto: NTB scanpix
PÅ FILMSETTET I 2004: Innspillingen av den tredje filmen om Elling, «Elsk meg i morgen» med Per Christian Ellefsen og Sven Nordin. Regissør Petter Næss til høyre .Foto: NTB scanpix Vis mer

Mer sier ikke Ambjørnsen om det.

Flere Elling-bøker

Nå som Elling vender tilbake i ny roman, er det nærliggende å spørre Ingvar Ambjørnsen om det kan munne ut i en ny spillefilm. Men der blir forfatteren helt taus.

- Nei, det har jeg ingen kommentar til, sier han - og legger til:

- Men jeg kan si at jeg har mye Elling-stoff liggende. I tillegg til romanen som kommer neste høst, kan jeg love at det kommer to-tre bøker til, selv om forfattere bør være forsiktig med å snakke om bøker som ikke er skrevet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!