Kjell Inge, Caroline og ytringsfriheten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ROMANFIGUREN

Katharina Blums liv ble brettet ut for tysk allmennhet på grunn av en journalists slurv. Hun følte at verken media eller rettsapparatet kunne gi oppreisning for den tapte æren. Hun fant sin egen løsning: hun drepte den omtrentelige journalisten.

Kjell Inge Røkke er mer tradisjonell: Han fikk nylig medhold i Pressens Faglige Utvalg (PFU) om at Se og Hør hadde krenket hans privatliv da de publiserte bilder tatt inne i hans hytte på Oppdal (PFU-sak nr. 079/04 av 22. juni 2004). PFU veide ytringsfriheten opp mot privatlivets fred. Utvalget uttalte at «det i enkelte tilfeller kan være rett å publisere bilder som er tatt i den private sfære» uten de berørtes samtykke, men slo fast at «forutsetningen for slik publisering må være at bildet dokumenterer forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning».

Heller ikke Prinsesse Caroline von Hannover fulgte Katharina Blums oppskrift. Hun gikk til domstolene med det hun opplevde som krenkelse av sitt privatliv. Hennes anklage var at tysk tabloidpresse uten tillatelse hadde trykket bilder av henne i forskjellige private situasjoner. Etter en elleve år lang prosess - hvorav syv år for tyske domstoler - fikk hun 24. juni i år medhold av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer