NUPEN-BLÅTT: Kjell Nupen fotografert i sitt atelier i Kristiansand i 2007.
Foto:Jørn H.Moen/Dagbladet
NUPEN-BLÅTT: Kjell Nupen fotografert i sitt atelier i Kristiansand i 2007. Foto:Jørn H.Moen/DagbladetVis mer

Kjell Nupen (1955-2014)

En stor kunstner er revet bort midt i karrieren.

Kommentar

Kjell Nupen var et imponerende skue. Nesten to meter høy; en vennlig kjempe av en mann som med rolige bevegelser holdt en energisk kunstnerkarriere i gang til det siste.

På Hånestangen utenfor Kristiansand hadde han sitt enorme atelier. På den ene siden utforsket han sine særegne motiver i malerier og grafikk. På den andre holdt han en industri i gang; skulpturer, glasskunst, dekorasjoner i mange slags materialer. Han utsmykte kirkerom og høyhus.

Han krysset kloden både med maleriutstillinger og som foreleser. Han satte sterke spor etter seg.

I atelieret gikk han omkring i Crocs, omgitt av maling i bokser og tuber, med en pensel i den ene hånda, klar til å perfeksjonere de uferdige motivene som hang på veggene rundt ham. Utenfor huset var han omgitt av sørlandsnaturen; havet, bølgene, skogen, trestammene, jorder der sauer gikk omkring og gresset.

Sol og måne, lys og skygge, natur og kultur. Stjernehimmelen bak fjellene i det fjerne, motorveien med sine billys flimrende langt borte. Kunstneren på stadig leting etter en dypere nyanse, den innerste kjernen, punktet der nået møter erindringen. Kontrastene som aldri slutter å møtes: det hjemlige og det hjemløse, harmoni og kaos, det gjenkjennelige og det abstrakte.

En lang reise er over. Den begynte da Kjell Nupen som den yngste noensinne ble elev ved Kunstakademiet, 17 år gammel. Han reiste til Oslo uten fem øre i lomma og overlevde ved å jobbe på brygga. Han fikk nye venner og spennende lærere, som Reidar Aulie, Ludvig Eikaas og Jacob Weidemann.

Han gikk inn i den politiske kunsten med kollager og symbolske motiver, men hadde samtidig referanser til Munch og Matisse. Han reiste til Düsseldorf og jobbet om natta med å legge trikkeskinner for å få penger til å studere ved det berømte akademiet. Han kom seg fram i verden, men valgte ingen enkle løsninger.

Vel tilbake i Kristiansand startet han sammen med kolleger det legendariske Myren Grafikk; et senter for moderne uttrykk. Deretter: Nye, rastløse reiseår i Europa.

I Kristiansand har Nupen satt spor etter seg som i størrelse står til hans ruvende korpus. I 1988 påbegynte han det to år lange arbeidet med å dekorere Otterdalsparken ved promenaden ut mot havet. Der står et enormt fonteneanlegg med store skulpturer, i det daglige bare kalt Nupen-parken.

Han har også dekorert Oscar Niemeyers kulturhus i Rio de Janeiro. På hjemmefronten sto han for utsmykkingen av Søm Kirke, som etter Nupens innsats er blitt Sørlandets best besøkte.

I tillegg henger han på veggene de tusen hjem. Kjell Nupen var utvilsomt en av Norges mest omsatte kunstmalere de siste åra, både hjemme og ute. Da dronning Sonja skulle velge seg personlige læremestre, var Kjell Nupen en av dem. Dronningens arbeid med ham og Ørnulf Opdahl er dokumentert i boka «Tre reiser - tre landskap» (2012), en av flere bøker om Nupen og hans virksomhet.

Til tider har han vært såpass travel at han like godt ble medeier i et helikopterfirma. Synet av Kjell Nupen som ankom et utstillingslokale hvirvlende fra oven var ikke uvanlig.

Men han trivdes nok bedre når han kunne duppe på bølgene i en båt et stykke fra land, og hvile blikket i blånene der hav og himmel møttes. En farge han selv gjenskapte i sitt indre, og som aldri ble helt ferdig. Men som for alltid vil bære navnet Nupen-blått.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.