1955 - 2014: Kunstner Kjell Nupen døde onsdag, melder NTB.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix POOL
1955 - 2014: Kunstner Kjell Nupen døde onsdag, melder NTB. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix POOLVis mer

Kjell Nupen er død

Kunstneren ble 58 år gammel.

(Dagbladet): Kjell Nupen døde onsdag, 58 år gammel, opplyser familien i en pressemelding.

Billedkunstneren ble diagnostisert med kreft i desember i fjor.

«Billedkunstneren Kjell Nupen er død etter kort tids sykeleie. Nupen var sammen med sine nærmeste - hans kjære kone Aino og døtrene Vilde og Fanny — hjemme på Hånestangen i Kristiansand da han døde tidlig onsdag morgen», står det i den offisielle uttalelsen fra familien.

Markant I uttalelsen står det at Nupen har blitt behandlet ved lindrende enhet på Sørlandet Sykehus i Kristiansand etter at han i fjor fikkd en alvorlige kreftdiagnosen.

«Nupen jobbet helt inntil det siste normalt med å fullføre påbegynte og nye kunstverk og utsmykningsoppdrag», står det videre.

Kunstneren ble født i Kristiansand, og har både bodd og jobbet i hjembyen de siste åra.

Nupen debuterte ved Høstutstillingen og Sørlandsutstillingen i 1974, og har lenge vært en av landets mest markante billedkunstnere, i tillegg til å oppnå internasjonal anerkjennelse.

Han sto for utsmykkingen av Otterdalsparken i Kristiansand, og parken har siden gått under navnet «Nupen-parken». Nupen er også kjent for sin forkjærlighet for blått, særlig blåfargen ultramarin som av mange kalles Nupen-blått.

Kongelig samarbeid I nyere tid har han hatt et svært mye omtalt samarbeid med dronning Sonja. Sammen med Ørnulf Oppdal, jobbet de sammen om dronningas kunstnerdebut; 24 grafiske verk kalt «Tre reiser - tre landskap».

SAMARBEIDET: Dronning Sonja, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
SAMARBEIDET: Dronning Sonja, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

- Det ble et festlig samarbeid. Men slitsomt, og mye arbeid, har dronning Sonja sagt til Dagbladet om samarbeidet.

Da dronningen viste fram grafikkmappen på Henie Onstad Kunstsenter i 2012, hadde Nupen bare rosende ord om samarbeidet:

- Vi hadde jo ikke jobbet med henne om vi ikke hadde hatt troen på henne. Det gjelder både Ørnulf og meg. Og kritikkene etter åpninga i fjor var gode, så det virker som om vi har truffet noe riktig. Det er jo hyggelig, sa Nupen til Dagbladet.