Kjellarmennesket

Dostojevskijs tekst om kjellermennesket som sober, men ikke helt forløst, monolog

Dostojevskijs kjellermenneske, fra «Opptegnelser fra et kjellerdyp» fra 1864, er sett på som en metafysisk rebell som fornekter alle vedtatte lover. Som en nihilist og pessimist, som en ensom antihelt full av mindreverdighetskomplekser og såret forfengelighet. Han er byråkraten som har trukket seg vekk fra menneskene. Nå speiler han sitt eget miserable liv og dem som er kommet i hans vei, i en blanding av ondskapsfull erindring og kølsvart tankespinn.

Fortelling

Vanligvis spilles denne figuren som en blanding av folkesky uteligger og forskrudd idéhistoriker. Da er ansatsen på Det Norske Teatret langt mer interessant. Nils Sletta har løftet monologen bevisst opp til et fortellerplan der historien og tekstens filosofiske innhold blir mer synlig enn karakteren. Utenpå er denne livsfornekteren kledd diskré i svart, inni er svartsynet alt annet enn diskré. Grepet understøttes av en naken og abstrakt scenografi. Per Maning har malt duse konturer på jernplateteppet på Prøvesalen. Det er senket så langt ned at bare en strime av liv slipper inn. Når teppet heves helt til slutt, lyser et gigantisk portrett av hovedpersonen mot oss, som et taust paradoks over alt som er blitt sagt.

Stanser litt opp

«Kjellarmennesket» har ingen regissør, men er Nils Slettas, Per Manings og oversetter Isak Rogdes prosjekt. Som et litterært førstemøte med Dostojevskijs tekst fortalt av en dyktig tekstformidler i en atmosfære av slentrende kynismer og stikkende fabuleringer, er det en timelang soloforestilling verdt å få med seg.

Men som teateropplevelse blir dette etter hvert noe ensformig, distansert og dramatisk lavtemperert nettopp på grunn av grepet. Vi kommer på innsiden av teksten, men ikke av karakteren. Nils Sletta tar oss ikke med inn og lar oss bli medopplevere og meddiktere i episodene hvor kjellermennesket for eksempel fornedres av sine venner, og selv fornedrer den unge Lisa. Kanskje hadde en regissør som kunne yte den fine skuespilleren Nils Sletta litt motstand underveis vært tingen?

hans.rossine@dagbladet.no