Norges helseminister Bent Høie gikk langt i å kalle legemiddelindustrien «kjeltringer» i norsk media i romjula. Han er i hvert fall klar på at de driver uetisk. Leger Uten Grenser er enig i kritikken – vi har sagt det samme i over 15 år.
Det er når Høie må betale stadig mer for livreddende medisiner til bruk i det norske helsevesenet at han skjønner hvor landet ligger. Andre politikere er enige. Endelig. Men kan de også se forbi Norges grenser?
Problematikken er global. De færreste legemidler produseres i Norge, og å håpe på at legemiddelfirmaene skal tilby det norske markedet – et av verdens mest kjøpesterke – en rimeligere pris for å imøtekomme myndighetenes kritikk er helt urealistisk.
Så lenge industrien har frie tøyler når det gjelder å bestemme pris på det endelige produktet, vil profitt prioriteres fremfor helse. Verden over.
Paradokset her er at det i stor grad er penger fra statskassen som er med på å muliggjøre utviklingen av disse medikamentene. På grunn av industriens insisterende hemmelighold rundt kostnader til forskning og utvikling er det vanskelig å si i nøyaktig hvilken grad. Men at en betydelig andel av all forskning på legemidler finansieres gjennom offentlige midler er det ingen tvil om.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger