LEDER

Kjemisk fredspris

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nobels fredspris går i år til arbeidet med å avskaffe kjemiske våpen, en hel kategori av våpen for masseødeleggelse, som var med på å gjøre den første verdenskrigen så grusom. Og årets tildeling kommer idet verdens søkelys er rettet mot bruken av disse våpnene i borgerkrigen i Syria. Det er en rett pris til rett tid.

I 1997 trådte konvensjonen som forbyr ikke bare å bruke, men også å lage og lagre kjemiske våpen, i kraft. 189 stater har hittil tiltrådt denne avtalen, og de blir da med i Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske Våpen (OPCW), som overvåker konvensjonen og som nå har fått Fredsprisen. Angola, Burma (Myanmar), Egypt, Israel, Nord-Korea, Syria og Sør-Sudan er ikke medlemmer, det siste fordi den unge staten ennå ikke har rukket å melde seg inn, vil vi anta. Denne prisen er et bidrag til å presse landene utenfor til å bli med og gjøre hele jorda fri for kjemiske våpen. Dette målet er ikke langt unna. Komiteen retter et lite spark til Russland og USA, dermed fredsprisvinner Barack Obama, som ikke har holdt fristen for å ødelegge sine våpen.

Etter et russisk forslag, som Syria har godtatt, har Russland og USA stilt seg i spissen for et arbeid med å fjerne de kjemiske våpnene fra Syria. Arbeidet er underlagt FN og OPCW. Men det er særdeles krevende å utføre midt i en borgerkrig i Syria. Dagbladet tok i går til orde for at Norge bør si ja til en forespørsel fra Russland og USA om å bidra til å ødelegge Syrias kjemiske våpen.

Vi tror årets tildeling vil bli godt mottatt verden over. Tida er mer enn moden. Men det er mulig noen i Syria ikke er fornøyde. Opprørerne mot president Bashar al-Assad og hans regime kan si at dette ikke hjelper dem, og lidende sivile kan si at det er konvensjonelle våpen som i hovedsak rammer dem. Dette skaper ikke fred i Syria. Nei da. Men det hjelper uansett å fjerne noen av de farligste våpnene som menneskene har skapt, fra krigsskueplassen. Dette kommer ikke i veien for å gjøre videre anstrengelser for å skape fred i det herjede landet. Og samarbeidet mellom to av verdens store makter om å fjerne de kjemiske våpnene kan kanskje føre dem nærmere hverandre og skape en tillit som gjør det mulig å samarbeide om å skape varig fred i Syria.Fredsprisen er fortjent. Og syrerne fortjener fred.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer