Verdens overdosedag:

Kjemp for en human ruspolitikk

Sensuren av Unge Venstres skolevalgkamp viser hvor betent debatten om ruspolitikk er. Verdens overdosedag minner oss på hvorfor det er så viktig å endre den.

Dødelig: Norge konkurrerer i Europa-toppen på antallet overdosedødsfall. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
Dødelig: Norge konkurrerer i Europa-toppen på antallet overdosedødsfall. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Meninger

Fem ganger i uka mister samfunnet en borger i et overdosedødsfall. Siden 2009 har Norge bommet på nullvisjonen med om lag to hundre og seksti menneskeliv i året.

På markeringen av verdens overdosedag må vi derfor atter en gang erkjenne at narkotikautløste dødsfall utgjør et folkehelseproblem. For selv om det har vært en svak forbedring den siste tida, konkurrerer vi fortsatt i Europa-toppen. Vi har 0,7 prosent av kontinentets befolkning, men nesten 3 prosent av overdosedødsfallene.

Det er skyhøye tall. Statistikken er tragisk for samfunnet generelt, og brått menneskelig for tusenvis av venner, familiemedlemmer, kolleger og helsepersonell spesielt. Sjansen er stor for at noen vil få beskjeden, også i dag: En eller annen form for opioider har stanset pustesenteret i hjernen til en de holder kjær.

Selv om nesten halvparten av dødsfallene skjer i de store byene er nesten ingen fylker skånet. Overdoser dreper i Fredrikstad, Skedsmo, Hamar, Lier, Tønsberg, Fjell, Ålesund, Rana, Steinkjer og Tromsø, så vel som i Oslo og Bergen.

Problemet er nasjonalt, men først og fremst politisk. Rusbrukere er nederst på rangstigen i helsevesenet, og taper ofte når pengene skal fordeles. De har ofte dårligere helse, levekår, arbeid og sosial tilknytning enn resten av befolkningen, men blir likevel nedprioritert.

I lang tid har de også vært hundset og kjeppjaget av både politi og rettsvesen. Kriminaliseringen av rusbruk har vært en konstant og varig kilde til lidelse siden krigen mot narkotika ble trappet opp på 1970-tallet.

Heldigvis er det bedringer å spore. Regjeringen, med Venstre og helseminister Bent Høie (H) i spissen, skal dra iland rusreformen før stortingsperioden er omme. De har også igangsatt et prøveprosjekt for heroinassistert behandling, som supplement til Legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

Den omfattende og grove sensuren av Unge Venstres skolevalgkamp viser imidlertid at både politi og offentlige instanser er villig til å strekke seg langt for å kneble kritiske stemmer i rusdebatten.

Verdens overdosedag bør være en viktig påminnelse for alle om at dagens politikk ikke fungerer. Kampen for en mer human ruspolitikk er på ingen måte over.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.