Kjempen feiret 75

På selveste fødselsdagen, 1. mars, hadde han stukket av til Dublin sammen med sin kone Tove, men i går måtte Erik Bye pent la seg feire av venner og kolleger fra et langt NRK-liv. Fra Slottet kom det gratulasjonstelegram.

Nydesinfisert, etter opphold i munn- og klovsyketerritorium, og velopplagt ankom jubilanten med kona Toved gårsdagens NRK-markering i anledning 75-årsdagen. Inne i skuespillerfoajeen i Radioteatret, for anledningen festlokale, var velkomstkomiteen, blomsterpikene, presse og TV-kameraer på plass for å hylle han som kanskje mer enn noen blir forbundet med institusjonen NRK.

- Skulle vi hatt lokaler til alle som ville feire deg, måtte vi hatt flyhangarene på Fornebu, antydet Einar Førde, mens jubilanten knegget lunt.

Påskeportrett

NRKs underholdningssjef, Tordis Aavatsmark, røper overfor Dagbladet at lørdagsunderholdningen fra hennes avdeling palmelørdag i år blir et portrettprogram om Erik Bye.

- Vi gleder oss til å vise Erik Bye både slik han er i dag, og klipp av det han har gjort før. Det er ikke rart at han ble en kjempe i både radio og TV. Han er blitt en nasjonaleiendom, og vi er veldig stolte av å ha fått ha ham som vår i alle disse årene, sier Aavatsmark.

Andreas Diesen har hatt oppgaven med å klippe sammen portrettet av nasjonalikonet Erik Bye.

- Vi har tenkt å kalle det «Det går en kjempe gjennom landet», etter visa Erik skrev da Alf Prøysen gikk bort, forklarer Diesen.

Tre sjefer

BLOMSTERPIKER: Randi Baadstø, Kari Bay Haugen, Berit Ruud Bekken, Gerd Bugge og Bergljot Engeset tok imot med klemmer og langstilkede røde roser.Foto: JEANETTE LANDFALD
BLOMSTERPIKER: Randi Baadstø, Kari Bay Haugen, Berit Ruud Bekken, Gerd Bugge og Bergljot Engeset tok imot med klemmer og langstilkede røde roser.Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

Samtlige tre nålevende kringkastingssjefer var til stede for å feire en høyt verdsatt medarbeider. Men det var bare den ene, Einar Førde, som fikk ordet.

- Når vi skal feire Erik Bye, er det bare jeg og kongen som slipper til, sa Førde og leste kong Haralds fødselsdagshilsen til Bye.

Han la ikke skjul på at Erik Bye gjennom historien har vært, og er, en av NRKs viktigste enkeltpersoner.

- Vi på «bruket» har stor fellesgjeld til deg, sa Førde blant annet før han overrakte det som skal bli NRKs presang til Erik Bye. Den røde vesten var ikke helt ferdig ennå, men tekstilkunstneren jobber med saken. Del to av presangen var en raus blomsterkvast, mens del tre var Sigmund Grovens opptreden på munnspill.

BLOMSTERPIKER: Randi Baadstø, Kari Bay Haugen, Berit Ruud Bekken, Gerd Bugge og Bergljot Engeset tok imot med klemmer og langstilkede røde roser.Foto: JEANETTE LANDFALD