KOMMENTARER

Goliat-bråket:

Kjempen i sjøen

Goliat har blitt et symbol på at norsk oljepolitikk er inne i nytt farvann. Derfor skaper også tallene slikt spetakkel, skriver Andreas Økland.

Kjempen i sjøen
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I Barentshavet, 85 kilometer nordvest for Hammerfest, ligger det som er i ferd med å bli selve symbolet på at norsk oljepolitikk de neste femten åra ikke kan fortsette å være slik den har vært de femten foregående. Goliat-feltet, det første utbygde oljefeltet i Barentshavet, har de siste ukene stjålet overskrift etter overskrift. Ikke for sin suksess, men for det vedvarende bråket knyttet til prosjektet.

Allerede da feltet ble vedtatt i 2009 var det omdiskutert. I plan for utbygging og drift, den såkalte PUDen, vurderes lønnsomheten som marginal, lite robust for lavere oljepris, høyere investeringskostnader eller mindre oljeressurser enn ventet. Likevel gikk det gjennom, med stemmene til både datidas og dagens regjeringspartier. Kun KrF og Venstre stemte mot.

Siden den gang har oljeprisen steget og falt igjen, investeringskostnadene løpt langt over forventet og oppstarten blitt utsatt med to år. Siden januar i fjor har over 50 såkalte «uønskede hendelser» vært rapportert til Petroleumstilsynet, og denne høsten har plattformen vært stengt i snart to og en halv måned. Til sammen har plattformen vært ute av drift hele fire av ti dager siden produksjonen startet i mars i fjor. Produksjonsstans av slikt omfang er alt annet enn billig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer