Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Kjempene må falle i Equinor

Hvis ikke 200 milliarder i underskudd får noen konsekvenser, hva skal da til?

TOPPSJEF: Administrerende direktør Eldar Sætre i Equinor. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
TOPPSJEF: Administrerende direktør Eldar Sætre i Equinor. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Dagens Næringsliv (DN) har avslørt at Equinor har tapt enorme beløp på sin satsing i USA. Både her og andre steder blir det karakterisert som Norges største industriskandale. Det framførbare skattemessige underskuddet har passert 200 milliarder kroner, langt fordi noe annet tap som er offentlig kjent. Likevel har lite skjedd, ingen har måttet ta ansvar. Det vil kunne sette presedens for hva som kan passere av elendig styring i Equinor og andre selskaper med statlig eierskap. Det er ikke holdbart.

BESKJEDENT: Grunnlønna økte i takt med generell lønnsøkning, fremholder Equinor-sjef Eldar Sætre og Telenor-topp Sigve Brekke. Betingelsene for DNB-direktør Kjerstin Braathen er ikke offentlig tigjengelig - ennå. Video: Endre Vellene og Lars Eivind Bones. Klipp: Ørjan Ryland. Foto: Lars Eivind Bones og Jørn H. Moen Vis mer

Olje- og energiminister Tina Bru framskyndet eiermøtet med Equinor etter DNs avsløringer. På møtet med pressen etterpå ble det klart at selskapet hadde fått refs og at Bru venter på svar om hvordan den varslede kvartalsmessige rapporteringen om virksomheten i USA konkret skal bli. I den videre oppfølgingen bør hun gå lenger enn dette. Økonomiprofessor Ola Kvaløy ved Universitetet i Stavanger har et godt forslag i gårsdagens DN: Bru bør skifte ut styret, og i neste omgang bør heller ikke konsernledelsen og Eldar Sætre spares.

Kvaløy forsker på incentiver, økonomisk atferd og organisering. Denne saken knytter seg direkte opp til hans fagfelt. Til avisa sier han at konsernledelsen ikke ser ut til å ha hatt eiernes interesser «fremst i panna». Prestisjen knyttet til å bygge et stort selskap og rulle ut internasjonal satsing har gått foran lønnsomhet. Konsernledelsen har vært uansvarlige, og styret har sviktet i kontrollen.

Professor i finans, Thore Johnsen ved Norges Handelshøgskole, knytter i samme artikkel skandalen opp mot en dårlig håndtering av det statlige eierskapet. Politikernes behov for armlengdes avstand på drift trenger ikke komme i konflikt med kontroll og en aktiv holdning til strategivalg.

Norge har et stort innslag av statlig eierskap. Det kan fungere godt, og være riktig på strategiske områder som blant annet forvaltning av verdifulle naturressurser. Men uten tydelige krav, streng oppfølging og reaksjoner på manglende resultater fra de svært godt betalte lederne, vil det stivne. Gitt disse selskapende dominerende posisjon, vil det kunne føre til en ødeleggende utvikling for norsk økonomi og næringsutvikling. Et fast grep om dette vil være helt avgjørende for om Norge skal få til en omstilling vekk fra oljeøkonomien de kommende tiåra. Equinor sier selv at de skal være sentrale i dette arbeidet. Da må vi være sikker på at noen følger med på at de faktisk følger opp. Og hvis ikke 200 milliarder i underskudd får noen konsekvenser, hva skal da til?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!