LEDER

Kjempene må falle i Equinor

Hvis ikke 200 milliarder i underskudd får noen konsekvenser, hva skal da til?

TOPPSJEF: Administrerende direktør Eldar Sætre i Equinor. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
TOPPSJEF: Administrerende direktør Eldar Sætre i Equinor. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagens Næringsliv (DN) har avslørt at Equinor har tapt enorme beløp på sin satsing i USA. Både her og andre steder blir det karakterisert som Norges største industriskandale. Det framførbare skattemessige underskuddet har passert 200 milliarder kroner, langt fordi noe annet tap som er offentlig kjent. Likevel har lite skjedd, ingen har måttet ta ansvar. Det vil kunne sette presedens for hva som kan passere av elendig styring i Equinor og andre selskaper med statlig eierskap. Det er ikke holdbart.

Olje- og energiminister Tina Bru framskyndet eiermøtet med Equinor etter DNs avsløringer. På møtet med pressen etterpå ble det klart at selskapet hadde fått refs og at Bru venter på svar om hvordan den varslede kvartalsmessige rapporteringen om virksomheten i USA konkret skal bli. I den videre oppfølgingen bør hun gå lenger enn dette. Økonomiprofessor Ola Kvaløy ved Universitetet i Stavanger har et godt forslag i gårsdagens DN: Bru bør skifte ut styret, og i neste omgang bør heller ikke konsernledelsen og Eldar Sætre spares.

Kvaløy forsker på incentiver, økonomisk atferd og organisering. Denne saken knytter seg direkte opp til hans fagfelt. Til avisa sier han at konsernledelsen ikke ser ut til å ha hatt eiernes interesser «fremst i panna». Prestisjen knyttet til å bygge et stort selskap og rulle ut internasjonal satsing har gått foran lønnsomhet. Konsernledelsen har vært uansvarlige, og styret har sviktet i kontrollen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer