TØFF KVINNE:  Journalist og aktivist Wojoud Mejalli har markert seg ved å sette kvinners rettigheter på dagsorden i Jemen og deltok aktivt i det ungdomsopprøret som endte med regimets avgang i 2011. Foto: Øystein Windstad
TØFF KVINNE: Journalist og aktivist Wojoud Mejalli har markert seg ved å sette kvinners rettigheter på dagsorden i Jemen og deltok aktivt i det ungdomsopprøret som endte med regimets avgang i 2011. Foto: Øystein WindstadVis mer

Kjemper for barnebruder og kvinners rettigheter

Wojoud Mejalli måtte flykte fra Jemen, nå har hun vunnet pris i Norge.

Journalist og aktivist Wojoud Mejalli (26) fra Jemen, som bor på Lillehammer, ble i går tildelt Bjørnsonprisen.

Den unge prisvinneren måtte flykte fra Jemen for sitt arbeid mot barnebruder, og bor nå i Norge.

Ni år og gift Mejalli er utdannet tannlege og journalist, og er blitt sitert av CNN, BBC og National Geographic Magazine på at hun avslørte at ei jente på ni år ble giftet til en mann i 30-åra.

- Hennes engasjement og arbeid setter internasjonalt fokus på barnebruder i Jemen og andre land, opplyser Bjørnson-akademiet i en pressemelding.

Wojoud Mejalli var med å starte organisasjonen «Kvinnelige journalister uten lenker» i Jemen, sammen med fredsprisvinnar Tawakkol Karman.

Demokrati for kvinner For tida jobber Wojoud Mejalli med å starte en eksilradio med base i Norge med journalister og intellektuelle fra Jemen, som lever i Skandinavia - etter mønster og inspirasjonen fra Democratic Voice of Burma.

Wojoud Mejalli har lenge kjempet for demokrati og kvinners rettigheter i Jemen, som førte til at hun for få år siden måtte flykte fra landet.

Hun deler prisen med to andre, en koptisk biskop og en israelsk offiser som brøt ut av systemet.

50.000 kroner til hver Hver prisvinner får 50.000 kroner, og skal bidra til den årlige boka som Bjørnsonakademiet gir ut. Seremonien finner sted i Molde i november, der prisvinnerne er til stede og skal holde tale.

Majelli representerer den unge generasjonen ansvarsbevisste, velutdannede og politisk engasjerte arabiske kvinner.

Hun har markert seg ved å sette kvinners rettigheter på dagsorden i Jemen, og deltok aktivt i det ungdomsopprøret som endte med regimets avgang i 2011, opplyser Bjørnsonakademiet videre.

Regimets avgang Biskop Thomas (55) representerer det største kirkesamfunnet i Midtøsten, Den koptisk-ortodokse kirke.

Biskopen har i flere tiår arbeidet for religionsfrihet og menneskerettigheter. I 1993 grunnla han i El Quissa, en skole for fredsarbeid mellom muslimer og kristne. Fra 1999 har han bygget opp et stort og blomstrende dialog- og retrettsenter i Wadi Natrun-ørkenen utenfor Kairo. Han har også gjort en betydelig innsats for kvinner som trenger yrkesopplæring i å kunne forsørge seg selv og sine familier.

David Zonsheine (39) tjenestegjorde i fire år som stridende løytnant i det israelske forsvarets reservestyrker og som offiser i elitestyrkene til fallskjermjegerne, deretter seks år som offiser i reservetroppene. Han er utdannet innen datateknologi og fysikk og arbeider nå som programutvikler.