Kjemper for Hamsun-senter

HAMARØY (Dagbladet): En rekke kulturpersonligheter står bak et åpent brev til kulturminister Valgerd Svarstad Haugland. Lars Saabye Christensen, Silje Nergaard, Øystein Rottem, Håkon Gullvåg, Anne Grete Preus og Herbjørg Wassmo, som selv har bodd i hjemmet til Hamsun på Hamarøy, er blant dem som har skrevet under på brevet. Der ber de om at det blir fortgang i arbeidet med Hamsunsenteret.

Prislappen på senteret er på rundt 60 millioner kroner. Hamarøy kommune og Nordland fylkeskommune har bevilget 28 millioner kroner. «Det er på tide at Stortinget sier et endelig JA til realisering av Hamsunsenteret og bevilger de gjenstående 30 millioner,» står det blant annet å lese i brevet til Haugland.

Den amerikanske arkitekten Steven Hall har tegnet senteret, som er tenkt reist i sentrum av Oppeid på Hamarøy. Senteret skal fylles med Hamsuns brev og skrifter, samt et bibliotek og et konferanselokale. Hamsun er oppvokst på Hamarøy, og bodde der i en periode som voksen. Hamarøy-samfunnet har lenge ønsket å samle alle funksjonene rundt dikteren.