Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjemper for kjæresten

Jan Eggum (46) er sur på plateanmeldere som gir terningkast to og tre til debutplata til kjæresten hans, Kaia Huuse (23). Selv ville han gitt en klar femmer. Nå skriver han leserbrev til aviser som gir Huuses plate negativ kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Døm selv: Hør og stem

- Jeg vet alt om norsk musikk, sier Eggum, som selv har produsert kjærestens plate.

Harm

Eggum er harm over at Huuses debutplate «De som kan noe annet» får negativ omtale flere steder.

I leserbrev til blant annet Nordlands Framtid og Dagbladet tar han et oppgjør med plateanmelderne som ikke har sett kjærestens storhet.

- Jeg har 6000 norske plater i samlingen. Jeg vet hva som er bra. Jeg vet også at det bare har vært fire norskspråklige kvinnelige låtskrivere som har vært gode, nemlig Anne Grete Preus, Kari Bremnes, Karoline Krüger og Anne Lorentzen. Nå har vi fått den femte. Det er Kaia, fastslår Eggum overfor Dagbladet.

Sjarmert

- Er det nøye gjennomtenkt fra din side å angripe kritikere som ikke liker en artist du så til de grader er involvert i?

- Ja, det er det. Jeg uttaler meg bare ut fra et faglig ståsted.

- Er det ikke i denne sammenhengen litt vanskelig å skille mellom produsenten Eggum og kjæresten Eggum?

- Jo, jeg kan forstå at folk ikke klarer det. Men her må jeg bare be om å bli trodd.

Viseveteranen ble kjent med debutant Huuse for et par år tilbake.

- Hun sendte meg noen tekster og melodier. Jeg ble umiddelbart veldig sjarmert av tekstene. Denne jenta hadde sin egen stil. Så du kan si at jeg ble tent på tekstene før jeg ble tent på dama.

Fagmann

- Du er ikke inhabil når det gjelder å bedømme et produkt du selv har produsert og arrangert?

- Nei, altså - det er Kaia som tekst- og låtskriver jeg forsvarer. Hva avisene sier om arrangementene på plata kan jeg ikke si så mye om, all den tid de er veldig eggumske. Men som lytter og fagmann kan jeg si at Kaia kommer til å være artist like lenge som meg. Det gjør ikke brorparten av de andre som prøver seg på plate for tida.

Innrømmer PR-effekt

Eggum var 23 år da han debuterte som visesanger på plate i 1975, året etter at Huuse ble født.

Den gang ble Eggum omtalt som meget lovende av Dagbladets Terje Mosnes, mens kjæresten Kaia Huuse fikk terningkast to for debuten av Anders Grønneberg i gårsdagens utgave av Dagbladet.

- Føles det som en belastning at det blir fokusert på ditt og Huuses forhold i forbindelse med denne lanseringen?

- Både og. Jeg er overbevist om at Kaia har fått mye ekstra oppmerksomhet og PR rundt plata på grunn av meg. Men nå kan det jo virke som det er i ferd med å slå tilbake. Jeg blir litt svett når folk påstår at jeg har skapt henne som artist. Kaia står på egne bein, avslutter Jan Eggum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!