Kjemper for Volapük

Lars Lillo-Stenberg satte seint i går kveld musikalsk punktum for det som kan ha vært Volapüks gravøl. En rekke kunstnere støtter opp om kampen for å bevare den alternative scenen for litteratur og kultur.

- Det er bra for Frogner at det i alle fall finnes ett sted som får folk fra østkanten til å dra vestover, smiler Lars Lillo-Stenberg, som har vokst opp like ved de verneverdige sveitservillaene i Kruses gate 7 og 9.

- Vi spilte fotball på tomta bak huset, forteller han.

Lars Lillo-Stenberg har vært fast gjest på Volapük litteratur- og kulturforum gjennom alle år, både som artist og tilskuer.

- Heldigvis er det nå sikkert at husene ikke skal rives, og jeg tror det gavner Volapüks sak at de settes i stand, sier han.

Leste fra lommeboka

Besøket på Volapüks vårfestival sist uke var rekordstort. Etablerte navn som Stein Mehren, Torgrim Eggen, Roy Jacobsen, Karsten Alnæs, Jon Michelet, Stig Sæterbakken, Thorvald Steen, Håvard Rem og Marit Tusvik har stått på programmet.

- Jeg håper virkelig dere får beholde stedet, sier Stein Mehren til Hans Broch Nielsen, daglig leder for Volapük. Mehren leste fra årets samling «Ark» - og avsluttet med å fiske opp ekstradikt fra lommeboka.

- Ja, jeg går rundt med dikt i lommeboka, smilte han.

Mehren mener Volapük har hatt en stor betydning som alternativ scene.

- Her har unge og uetablerte forfattere fått blande seg med de mer etablerte. Dessuten har dette stedet framstått som et rusfritt kultursted, sier Mehren til Dagbladet.

Kastes ut

Villaene i Kruses gate ble okkupert for elleve år siden, og året etter ble Volapük startet. Boligeier Selvaag har ikke fått tillatelse til å rive husene, og skal nå bruke dem til næringsvirksomhet. Volapük kastes ut en eller annen gang før september.

- Innen onsdag må vi svare på om vi flytter frivillig. Men vi appellerer til politikerne om å ekspropriere hvis vi ikke får til en samarbeidsavtale med Selvaag om rehabilitering og leie av stedet, sier Hans Broch Nielsen.

- Vi har en moralsk rett til å være her, mener han.

LESTE DIKT: -Støtten fra Stein Mehren og andre etablerte kunstnere betyr mye for oss, sier daglig leder Hans Broch Nielsen (t.h.).
STØTTER KAMPEN: Lars Lillo-Stenberg har vært trofast artist og tilskuer på Volapük i mange år. Her står han foran hovedhuset i Kruses gate på Frogner.