NABOKONFLIKT: Nordmenn og svensker kjemper om å få filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen» til deres hovedstader. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NABOKONFLIKT: Nordmenn og svensker kjemper om å få filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen» til deres hovedstader. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Kjemper med penn og papir

Nå har Oslo kommune sendt brev til Hollywood-selskap for å overbevise dem om å filme «Snømannen» i Norge.

(Dagbladet): - Vi har et bedre tilbud enn Stockholm, sier byråd for kultur og næring i Oslo Hallstein Bjercke (V), til Dagbladet.

Har sendt brev Det er fremdeles et stort spørsmål hvor filmadapsjonen av Jo Nesbøs internasjonale suksessroman «Snømannen» skal filmes. Britisk-amerikanske Working Title sitter på filmrettighetene til ti av Nesbøs bøker om «Harry Hole», inkludert «Snømannen».

Dagbladet har fått innsyn i et brev som ble sendt fra byråden til Working Title forrige uke, som forteller hvorfor Holes hjemby vil være en bedre location for filmen enn Stockholm.

- I brevet sier vi at i tillegg til at kommunen støtter prosjektet med 1,5 millioner kroner, vil vi også sørge for praktisk tilrettelegging av kontorer, parkering, stenging av gater, overnating og lignende. Vi inviterer også til dialog fremover, sier Bjercke.

Bjercke forteller at bystyret vil godkjenne at millionbeløpet bevilges til dette prosjektet onsdag 17. juni.

Svenskene på sin side lokker med et beløp på 1,5 millioner svenske kroner.

- Ikke nok penger Produsent i Friland Film og tidligere styreformann i Produsentforeningen, Asle Vatn, tror ikke at kommunen tilbyr nok penger til dette prosjektet.

- Jeg vil tro at Working Title forventer mer. 1,5 millioner kroner for et sånt type prosjekt betyr, i prosent, relativt lite, sier Vatn.

Han mener at kommunen må sørge for at finansieringen er tilstrekkelig, og at det er avgjørende hvordan både infrastruktur og logistikk legges opp.

- Spillet er i gang, kommunen inviterer jo til et samarbeid, sier han.

Lener seg på Widvey Bjercke tror også at 1,5 millioner kroner er for lite.

Men 29. mai la kulturminister Torhild Widvey (H) fram en stortingsmelding om film, som han mener gjør Oslo til en bedre kandidat enn Stockholm.

Her går det fram at Regjeringen vil innføre en incentivordning for filmproduksjon fra 2016. Den endelige utformingen av ordningen vil ikke være klar til høsten, men det betyr at utenlandkse filmprodusenter får tilbakebetalt deler av penger de bruker her i Norge.

Dette trekkes også fram i brevet.

- Vår ordning vil ligge på samme nivå som andre steder i Europa, som Island der man får refundert 20 % av pengene de legger igjen i landet, sier Bjercke.

- Når du har kombinasjonen av kommunepengene, tilretteleggingen og incentivordningen har vi ikke bare et bedre tilbud enn Stockholm, men vi kan også konkurrere internasjonalt, slår han fast.

Dagbladet har ikke lyktes i å få en kommentar fra Working Title.