Kjemper mot det som begrenser friheten

Intens og viktig debutroman av Sara Azmeh Rasmussen.

STERK STEMME: Sara Azmeh Rasmussen fikk før helga Fritt Ords pris, «for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk». Foto: HUMANIST FORLAG
STERK STEMME: Sara Azmeh Rasmussen fikk før helga Fritt Ords pris, «for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk». Foto: HUMANIST FORLAG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Sara Azmeh Rasmussen har protestert mot kvinneundertrykking ved å sette fyr på en hijab, og aksjonert foran Islamsk Råd, for homofile og transseksuelles rettigheter i islam. Hun er en aktiv og modig debattant i avvisspaltene og har mottatt drapstrusler for sitt engasjement.

Nå debuterer Rasmussen, som kom fra Syria til Norge som tjuetoåring, med en selvbiografisk roman.

«Skyggeferden» tar oss med fra oppveksten i en bemidlet familie i Damaskus, til et goldt liv som asylsøker og student i Oslo.

Det er en reise full av konflikter - familiære og kulturelle, seksuelle og religiøse - og gir leseren nye perspektiver.

En kriger Sara vokser opp i Syria med en far hun elsker og en mor som hun forguder, men som slår og presser barnet. Moren flytter omsider til elskeren, og Saras oppvekst blir preget av ensomhet og turbulens. Hun passer ikke inn noen steder, og kveles av forventningene til henne.

I morens øyne er Sara ikke kvinnelig nok, verken i skinn eller sinn, og ungjenta får tvangsoperert silikon inn i brystene. Det eneste viktige, for en kvinne, er å være attråverdig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer