Kjemper mot gratisbøkene

Forfatteren Roy Jacobsen er sikker på at bokklubbene graver sin egen grav når de pøser ut en million gratisbøker i året.

Ti år etter at «Seierherrene» ble reklamemateriell, er en av hans bøker på nytt lokkemiddel.

- For det første er det problematisk å gi bort åndsverk gratis. For det andre er det skammelig dårlig betalt for oss. Jeg tror heller ikke bokklubbene på sikt kan leve med det. Til slutt blir det verken god business eller kulturformidling , sier Roy Jacobsen.

Forhandlingsmøte

Forfatteren bak den ti åra gamle kjempesuksessen «Seierherrene» tar nå opp kampen mot bokklubbenes dumping av gratisbøker. Sammen med Forfatterforeningen møter han bokklubbene til forhandlingsmøte neste uke. Dagbladet skrev i går at Cappelens, Damms og De norske Bokklubbene årlig gir bort en million bøker for å lokke til seg nye medlemmer. For ti år siden opplevde Jacobsen at 35000 eksemplarer av «Seierherrene» ble sendt ut fra en av bokklubbene gratis. Nå får alle som registrerer seg i Cappelens Bokklubb hans siste bok «Fugler og soldater» fritt tilsendt.

- Da «Seierherrene» ble brukt som velkomsttilbud, syntes jeg først det var hyggelig. Men da 35000 eksemplarer var skyflet ut, føltes det ikke godt lenger. Jeg fikk 90 øre boka som alle andre forfattere, sier Jacobsen.

Null verdt

Han har snakket med mange kolleger som reagerer på mengden bøker bokklubbene pøser ut. Jacobsen frykter at det som gis bort gratis, ikke blir noe verdt.

- Jeg tror ingen som lager noe kunstnerisk, liker at det bare gis bort. Det virker som om vi ligger og trygler folk som ikke er videre interessert i litteratur, om å lese våre bøker, sier Jacobsen. Han vil at forfatterne skal forhandle seg fram til en ny avtale med bokklubbene som innebærer at en forfatter kan nekte å bli del av et velkomsttilbud til kr 0.

DUMPES: - Da «Seierherrene» ble brukt som velkomsttilbud, syntes jeg først det var hyggelig. Men da 35 000 eksemplarer var skyflet ut, føltes det ikke godt lenger, sier forfatter Roy Jacobsen.