Kjemper om faste skuespillerjobber

Flere skuespillere på Nationaltheatret har stått på scenen i ti år uten fast jobb.

Oslo 20100812 - Ute til lunsj med Pia Tjelta på Food story. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
Oslo 20100812 - Ute til lunsj med Pia Tjelta på Food story. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Skuespillerforbundet har i to år krevd at Nationaltheatret skal ansette fire nye faste skuespillere. I disse dager blir kravet en realitet, men det kan fort bli kamp om stillingene i et ensemble der 40 av skuespillerne er uten fast jobb. Dagbladet er kjent med at flere av dem har jobbet der i over ti år uten å få fast ansettelse.

Nils Ole Oftebro, selv fast ansatt på teatret og tillitsvalgt, sier han håper ansennietetsprinsippet blir gjeldende.

Midlertidige kontrakter —Jeg blir skuffet hvis ingen av dem som har gått her på midlertidige kontrakter i åtte-ti år får fast stilling. Det er merkelig hvis teateret ikke velger å bruke dem som har blitt foretrukket av tre teatersjefer gjennom de siste ti åra, sier Oftebro.

Verken teateret eller de tillitsvalgte ønsker å opplyse Dagbladet om hvilke skuespillere som har vært tilknyttet Nationaltheatret så lenge i midlertidige ansettelsesforhold. Men Oftebro bekrefter at det er flere enn fire.

Teatersjef Hanne Tømta bekrefter overfor Dagbladet at teateret skal ansette fire skuespillere. Når det skjer, og hvordan teateret vil gå fram for å velge ut de fire heldige, vil hun ikke si noe om.

IKKE FAST ANSATT: Men skuespiller Mariann Hole stortrives på Nationaltheatret og hadde ikke takket nei til fast jobb.
Foto: Håkon Eikesdal
IKKE FAST ANSATT: Men skuespiller Mariann Hole stortrives på Nationaltheatret og hadde ikke takket nei til fast jobb. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

—Det er for tidlig, sier Tømta.

Vil ha skuespillere med lang fartstid Bakgrunnen for de nye stillingene er en avtale mellom Skuespillerforbundet og de store teatrene, som regulerer faste og midlertidige ansettelser. Nationaltheatret skal, ifølge avtalen, ha et ensemble bestående av minimum 42 fast ansatte skuespillere. I dag har teatret 38 fast ansatte, og fikk i utgangspunktet frist til nyttår med å ansette ytterligere fire skuespillere.

—Vi har vært i dialog i to år, og er derfor glade for at saken har fått en løsning, sier Agnete Haaland, leder i Norsk Skuespillerforbund.

Haaland håper at jobbene går til skuespillerne med lengst fartstid, men sier at Tømta «sannsynligvis vil ansette noen yngre».

—Bør ansette kvinner —Jeg er ikke i tvil om hvem jeg ville ansatt. Flere av dem har hatt en ti års prøveperiode, og virkelig dokumentert at de hører hjemme blant landets ledende skuespillere. I anstendigheten og den gode kunstens navn ville det være riktig å ansette dem, men dette er selvsagt opp til teatersjefen å bestemme, sier Haaland.

Skuespiller Mariann Hole (29) stortrives ved Nationaltheatret, og er interessert i fast jobb dersom hun får tilbudet.

IKKE FAST ANSATT: Skuespiller Torbjørn Harr. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet.
IKKE FAST ANSATT: Skuespiller Torbjørn Harr. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet. Vis mer

—Ja definitivt. Selvfølgelig. Jeg trives veldig godt på teatret, sier Hole som nå har en toårskontrakt som en av lederne for Torshovteatret.

—Mange har jobbet på teateret i ti-elleve år, og de fortjener selvsagt fast ansettelse. Samtidig må teatersjefen tenke ut ifra kvalitet, og hva man trenger i staben. Men jeg syns så klart det ville vært topp om noen av de nye faste er kvinner, det er synd å kaste ut en hardtarbeidende dyktig kvinne bare fordi hun fyller 40 år. Vi bør ha kommet lenger enn det, sier Hole.

IKKE FAST ANSATT:
 Andrea Bræin Hovig. Foto: Håkon Eikesdal
IKKE FAST ANSATT: Andrea Bræin Hovig. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Oslo, 20091021:  Ute til lunch, med skuespiller og fotoentusiast Torbjørn Harr.  Her på Litteraturhuset.   Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet.
Oslo, 20091021: Ute til lunch, med skuespiller og fotoentusiast Torbjørn Harr. Her på Litteraturhuset. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet. Vis mer