Kjemper om ungdommen

Nå går 220 tenåringer løs på årets kritikerfavoritter.

NOMINERT: Tove Nilsen er blant forfatterne som kjemper om Ungdommens Kritikerpris. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
NOMINERT: Tove Nilsen er blant forfatterne som kjemper om Ungdommens Kritikerpris. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

(Dagbladet): De har alle fått sin dose ros av beleste litteraturkritikere i forskjellige medier. Men vil de slå like godt an i klasserommene? Det er spørsmålet når Ungdommens Kritikerpris skal deles ut for sjette gang.

Åtte av årets mest kritikerroste romaner skal leses og diskuteres av 220 elever i videregående skoler, før prisen deles ut 3. mars neste år.

Overraskende vinnere
- Vi vil gi ungdommene en stemme i den litterære offentlighet, og samtidig spre norsk samtidslitteratur til norske skoler. Jeg vil påstå at elevene som er med, får et innblikk i samtidslitteraturen som ingen andre videregående-elever får, sier Bjarte Bakken i Forelingen !les, som står bak prisen.

Elevene har ofte gjort overraskende valg. I fjor var det Jon Øystein Flink som stakk av med prisen, for romanen «Sex, død og ekteskap». Han danket blant annet ut Karl Ove Knausgård. Tidligere vinnere er Nikolaj Frobenius, Johan Harstad, Bjarte Breiteig og Roy Jacobsen.

Må ha driv
I år er Gaute Heivoll, Tove Nilsen og Mikkel Bugge blant de nominerte forfatterne. Det er en jury fra Kritikerlaget som har nominert bøkene, som deretter skal leses og vurderes av skoleelevene.

Og det er enkelte fellestrekk å spore blant bøkene som tidligere har vunnet, mener Bjarte Bakken.

- Det må være et visst driv i dem. Det må ikke være for mye som stamper imot. Bøkene må ha en underholdningsverdi, samtidig som opplevelsen ikke tar slutt når siste side er lest. De må tåle å bli diskutert, mener Bakken.

Ni klasser fra hele landet skal diskutere seg fram til sine favoritter, for så å sende sine representanter til et storjurymøte på nyåret. Der skal vinneren velges.