Kjempers fødeland

Etter den morsomme og lærerike utstillingen på Norsk Folkemuseum i fjor, foreligger nå boka «Jakten på det norske», som er en mer intellektuell oppfølging av spørsmålet: Hva vil det si å være norsk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag vil nok mange av oss more oss over å lese hva forfedrene for mer enn to hundre år siden skrev om nordmannen. Olav Christensen skriver for eksempel om hva Gerhard Schønning, rektor ved katedralskolen i Trondheim, mente i «Norges Riiges Historie» fra 1771:

Fjellvandrer!

De første nordmenn vokste opp i barske fjellandskap, og foretrakk derfor selvsagt å innvandre fra nord. Livet ble behagelig, fordi man her fant de beste gressgangene, de fiskerikeste vannene og de peneste eller frieste utsiktene. Alt den første nordmann var altså en pasjonert fjellvandrer. Vel fremme i sitt nye fedreland drakk de kaldt vann fra nærmeste elv og jafset i seg et stykke rått kjøtt eller fisk til middag. De var dyktige jegere og nedla både bjørn og elg. Ifølge Schønning var de av en «kjempeart», og de hadde et veldig mot, ble fort illsinte, tørstet alltid etter hevn og var preget av oppriktighet, hardhet og styrke.

Dette skyldtes oppdragelsen som var svært barsk: «Neppe så de lyset, før de ble puttet ned, enten i en snødynge eller i en kald flod.» Schønning mente også at livsvilkårene formet kjempemennesker med kjempekrefter, men skulle man holde på sine kvaliteter, måtte man ikke menge seg med andre advarte han: «Vi spiser med indianere og negre; vi drikker med kinesere og arabere; vi kler oss som franske, spanske, italienske - hvis vi ikke snart slutter å leve unorsk vil vi ende opp som en nasjon av dverger.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer