Påskekrim 2021

Kjempestor guide til årets krimserier

Vi har anmeldt hele ti påskekrimserier i år. Her får du hele oversikten.

PÅSKEKRIM PÅ NRK: «The Bay» er tilbake med ny sesong. Scroll ned for å se hva Dagbladets anmelder mener om serien. Foto: NRK
PÅSKEKRIM PÅ NRK: «The Bay» er tilbake med ny sesong. Scroll ned for å se hva Dagbladets anmelder mener om serien. Foto: NRK Vis mer
Publisert

Endelig en god påskenyhet: I år har vi ekstra mange krimserier å velge mellom på TV!

Vi har anmeldt hele ti påskekrimserier av året, som kan sees på NRK, TV 2 og TV 2 Sumo, Viaplay og Netflix.

Og obs: Selv om flere av dem holder høyt nivå, er nesten alle sider av terningen representert. Her får du den fulle og hele oversikten, sortert etter premieredato, så er du godt rustet til årets tv-påske.

Noen av seriene har allerede hatt premiere, men er fortsatt tilgjengelige for strømming.

1. «The Sister»: Premiere på TV 2 Sumo torsdag 25. mars

«THE SISTER»: Russel Tovey er Nathan i TV2 Sumo-serien. Trailer: TV 2 Vis mer

Anmeldt av Hannah Bull Thorvik

Miniserien hjemsøkes av en umiskjennelig følelse av B-film. Dumme valg spøker i kulissene. Gapende plotthull overtrekkes med pussige sammentreff, og de strekker seg som et fallnett under serien. Plot-tvistene er så forglemmelige at det ville vært en prøvelse å gjengi dem.

Sett bort fra Bob, er seriens skumleste parti vinbudsjettet. I bortimot enhver scene ser vi veiving med store rødvinsglass. Rett og slett nifst.

Les hele anmeldelsen her.

2. «The Irregulars»: Premiere på Netflix fredag 26. mars

«THE IRREGULARS»: Her er det gatebarna som Dr. Watson får tips fra som er de virkelige heltene. Video: Netflix Vis mer

Anmeldt av Christopher Pahle

Uten at lista settes så altfor høyt, er «The Irregulars» vårens gledeligste overraskelse så langt på Netflix. Denne Sherlock Holmes-spinoffen vil kanskje få de mest ihuga Arthur Conan Doyle-puristene til å gripe etter laudanumen, men for fans av ungdomsintriger og mysterier med okkult tilsnitt satt til viktoriatidas smogfylte London er det mye å more seg med her.

Serien foregår i det godt etablerte fiksjonsuniverset til verdens mest kjente detektiv, men snur opp ned på både myten om Holmes og våre sympatier.

Les hele anmeldelsen her.

3. «McDonald & Dodds»: Premiere på NRK1 og NRK TV fredag 26. mars

«MCDONALD & DODDS»: Lettbeint påskekrim fra Bath. Foto: NRK
«MCDONALD & DODDS»: Lettbeint påskekrim fra Bath. Foto: NRK Vis mer

Anmeldt av Marie Kleve

I turistbyen Bath er det nesten alltid sol og glede, og drapsetterforskerne behandler hver sak som en runde med Cluedo: Med triumferende glis hver gang de kommer et steg nærmere morderen, og irriterte snøft de gangene de tar feil. Det er så du nesten glemmer at det faktisk er ordentlige drap de jobber med, klekket ut av det som må kalles kriminelle mesterhjerner, så utspekulerte er de.

Motivene er på grensa til søkte, og portrettene er langt fra komplekse, men de er morsomme og effektive og akkurat passe ondskapsfulle. Legg til en snerten dialog og velregisserte plott som byr på både overraskelser og spenning, så har du en lettbeint påskekrim som fungerer ganske godt på sine premisser, tross alt.

Les hele anmeldelsen her.

4. «Den som dreper - Mørket»: Premiere på Viaplay søndag 28. mars

«DEN SOM DREPER - MØRKET»: Krimserien er like mørk som den høres ut som, med Tobias Santelmann i rollen som monster og familiefar. Trailer: VIAPLAY Vis mer

Anmeldt av Marie Kleve

Om natta er han en kaldblodig seriemorder som liker å seigpine ofrene sine på grufullt vis, før han endelig gjør slutt på lidelsene deres. Om dagen er han en kjærlig og ansvarsfull pappa til en følsom 13-åring.

Det er litt av en spaltet rolle Tobias Santelmann har fått å bryne seg på i den danske krimserien «Den som dreper», med undertittelen «Mørket». (Ja, den er mørk, både tematisk og visuelt, selvfølgelig.)

Les hele anmeldelsen her.

5. «Sommerdahl-mordene»: Premiere på TV 2 mandag 29. mars

«SOMMERDAHL-MORDENE»: Dan Sommerdahl (Peter Mygind) og Flemming Torp (André Babikian) i «Sommerdahl-mordene» vil neppe sette denne serien øverst på CV-en. Trailer: TV2. Vis mer

Anmeldt av Tom Stalsberg

Serien er dessverre blottet for originalitet i alle ledd. De ellers så dyktige skuespillerne har fått trillebårlass av gråstein å jobbe med, men som ikke blir til gull, uansett hva som pøses på med av billige effekter. Dialogene er bedre i ti av ti stiler skrevet av håpefulle skoleelever fra Roskilde.

Plottet i de to første episodene, med den hjemvendte rockestjernen, er kleint. Helt uten antydningens kunst eller spor av snerten undertekst.

Beklager, vi elsker egentlig danske tv-serier. Denne serien er kringsatt av dvaske dansker. Hvordan er det mulig å ikke stoppe opp, ropende: Å, hold nu kæft!

Les hele anmeldelsen her.

6. «The Bay»: Premiere på NRK TV fredag 26. mars, og på NRK1 mandag 29. mars

«THE BAY»: Morven Christie er tilbake i rollen som tenåringsmor og etterforsker Lisa Armstrong i krimserien «The Bay». Trailer: NRK Vis mer

Anmeldt av Tom Stalsberg

Vi sier ikke at denne serien er et gullfunn for all evighet, men den holder meget god kvalitet. Særs mye takket være hovedrollen som bæres med nerve, sorg, forbannelser, feil, grundighet, faenskap og voksenhet av Morven Christie i rollen som etterforsker Lisa Armstrong.

«The Bay» ble en suksess for tv-selskapet ITV da det kom med første sesong i 2019. Årets utgave er også verdt å bruke seks kvelder på – eller bamsemomse i én jafs. I tillegg til nevnte Morven Christie er det hentet inn mange sobre britiske skuespillere som vi har sett i mange andre krimdrama og såpeserier tidligere. Mye kvalitet for pengene. Trist også. Herved advart.

Les hele anmeldelsen her.

7. «Mordene i Pembrokeshire»: Premiere på NRK TV fredag 26. mars, og på NRK1 torsdag 1. april

«MORDENE I PEMBROKESHIRE»: Ny etterforskningsteknologi gjør det mulig å gjenåpne flere gamle drapssaker i «Mordene i Pembrokeshire». Video: NRK Vis mer

Anmeldt av Christopher Pahle

Det er kanskje misvisende å omtale «Mordene i Pembrokeshire» som en krim. I hvert fall i tradisjonell forstand. Det betyr ikke at den ikke river seeren med seg og gjør det maktpåliggende å se hvordan det hele ender.

De tre episodene er basert på en sann historie om to gamle drapssaker i Pembrokshire, Wales som blir gjenopptatt mange år seinere, og er en del av en større serie om oppsiktsvekkende, britiske drapssaker. Med en hovedmistenkt staket ut fra første stund handler det her ikke så mye om hvem som har gjort dette, men om og hvordan man skal få vedkommende dømt.

Les hele anmeldelsen her.

8. «Nedgravde hemmeligheter»: Premiere på NRK TV fredag 26. mars, og på NRK1 fredag 2. april

«NEDGRAVDE HEMMELIGHETER»: Nicola Walker og Sanjeev Bhaskar som Cassie og Sunny i Nedgravde hemmeligheter. Foto: NRK
«NEDGRAVDE HEMMELIGHETER»: Nicola Walker og Sanjeev Bhaskar som Cassie og Sunny i Nedgravde hemmeligheter. Foto: NRK Vis mer

Anmeldt av Tom Stalsberg

Fjerde sesong med noe av det beste av det beste innenfor britisk krim er igjen å finne på NRK, «Nedgravde hemmeligheter». Denne anmelder har i flere år vært stamgjest innenfor universet av gamle drapssaker som blir forsøket nøstet opp av det finstemte og menneskelige etterforskerparet Cassie (Nicola Walker) og Sunny (Sanjeev Bhaskar).

Faren er alltid stor for at serieskaperne drar det minst én sesong for langt. Så er ikke tilfelle med «Nedgravde hemmeligheter».

Les hele anmeldelsen her.

9. «Bloodlands»: Premiere på TV 2 lørdag 3. april

«BLOODLANDS»: Tom Brannick (James Nesbitt) får litt av hvert å stri med i krimserien «Bloodlands», der gammelt agg blusser opp igjen - bokstavelig talt. Trailer: TV 2 Vis mer

Anmeldt av Marie Kleve

Nervepirrende kidnappingssak. Mystiske spor som inviterer til teorier og kodeknekking. Høyere politisk himmel. Stødig etterforsker uten alkoholproblemer, spilt av like stødig skuespiller. Check, check, check og check.

«Bloodlands» ble vegg til vegg-dekket av britiske medier da serien gikk på BBC1 tidligere i år, og det er lett å skjønne hvorfor. Dette er en sånn serie som kan få hele familien til å leke «gjett morderen», for så å mimre tilbake til de harde 90-åra og politiske skillelinjer som fortsatt preger øygruppa.

Les hele anmeldelsen her.

10. «Grace»: Premiere på NRK TV fredag 26. april, og på NRK1 mandag 5. april.

«GRACE»: Richie Campbell som Glenn Branson og John Simm som Roy Grace. Foto: NRK
«GRACE»: Richie Campbell som Glenn Branson og John Simm som Roy Grace. Foto: NRK Vis mer

Anmeldt av Inger Merete Hobbelstad

Tidlig i den avsluttede første episoden i krimserien «Grace» blir en brudgom lukket inn i en kiste og gravlagt av sine fulle og hoiende kamerater, med et luftrør, en walkietalkie og ei flaske whisky, og så forlatt. Når en bilulykke tar livet av resten av utdrikningslaget kort tid etterpå, står politiet overfor en nøtt og en tikkende klokke.

Jevnt over er «Grace» et velturnert stykke krim, som klarer å finne noen nye svinger å ta selv når du tror målstreken er i sikte. Det er vel ikke direkte rystende at løsningen er som den er, men dette er et stykke dugelig underholdning som ikke tar noen sjanser i noen retning, selv om guttene på utdrikningslaget gjør det i overmål.

Les hele anmeldelsen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer