Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjempet alene

GVTEBORG (Dagbladet/Expressen): I halvannet år kjempet Björn Afzelius mot kreft. - Han var en fighter som arbeidet helt til det siste, sier hans nære venn, journalisten Göran Skytte.

Han spilte til det siste

En alvorlig lungebetennelse tok Björns liv. Mandag morgen ble han kjørt med ambulanse fra sitt hjem i Västra Frölunda i Göteborg til Sahlgrenska universitetssjukhuset. Her døde han i går klokka 06.30, 52 år gammel.

Bare noen få i Afzelius' omgangskrets kjente til sykdommen. Det var slik han ville ha det. Ikke engang med sine nærmeste venner og kolleger snakket han om sin kreftsykdom.

Svulst i halsen

I august 1997 oppsøkte Björn lege etter å ha oppdaget en svulst i halsen. Han fikk diagnosen kreft som hadde spredd seg til lungene.

- Han fortalte meg at han hadde lungekreft, men han gjorde ikke noe stort nummer av det.

Göran Skytte sier at vennene kommer til å respektere Björns innstilling og ikke gå ut med noen detaljer om sykdomsforløpet.

Hjelp i Polen

Björn Afzelius fikk strålebehandling og cellegift i Sverige og søkte også hjelp i Polen, som er kjent for sin vellykte behandling av ondartede svulster.

Utad var alt som før. I september 1997 ga han ut sin siste originalplate - «Tankar vid 50» - og fortalte i forbindelse med utgivelsen at han også planla en ny roman og et nytt rockeband.

Selv om behandlingen av lungekreften så lovende ut, dukket det stadig opp flere svulster - i et bein, i ryggen, i hodet. Nye behandlinger fulgte, kampen gikk videre.

Samboeren var der

Sist november dro Björn til sitt elskede hus i den lille byen Castelvecchio i Italia, der han har tilbrakt mye av fritida siden 1980. Da han kom hjem til Sverige etter tre uker, brøt den første lungebetennelsen ut. Den gikk over, men i januar ble han syk igjen.

Mellom sykehusoppholdene arbeidet Björn med musikken sin.

I julehelga ga han ut sin fjerde samle-cd i Sverige - «Den röda tråden» - og han har hele vinteren jobbet i studio med sin nye cd «Elsinore».

Men lungebetennelsen ga seg ikke. Mandag morgen ble han ført til Sahlgrenska sjukhuset med pustebesvær. Han så ut til å bli bedre i løpet av dagen. Men klokka 06.30 i går morges sovnet Björn Afzelius stille inn med samboer Anette ved sin side.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media