Kjendis? Ja takk

Ingeborg Heldal, lærer i barneskolen, har fått sommerjobb i NRK Troms. Christer Falck skal lede årets «Robinson». Tina B. Christensen fra TVNorge-suksessen «71 nord» blir programleder for «Villa Medusa» på samme kanal. For ikke å glemme Elisa.

Sjarmerende Elisa Røtterud som ikke før var stemt hjem fra «Robinson» før hun var tilbake på skjermen med sitt eget sjekkeprogram. Ingen av dem hadde noen bakgrunn fra tv-mediet fra før. De var lærere, sykepleiere og studenter. Helt vanlige mennesker. Nesten. Bortsett fra én detalj. De har skjermtekke. En egenskap som i underholdningsfjernsynets verden er blitt viktigere enn noe annet.

  • Uten skjermtekke svitsjer seerne over på andre kanaler fortere enn programlederen får sagt «reklamepause». Det betyr ikke så mye hva du er lenger, det som teller er hvem du er. Rettere sagt: Hvordan du er. På tv. Manus kan alltids skrives på forhånd. Av folk med den rette bakgrunnen, men dessverre uten skjermtekke. Ikke til forkleinelse for Ingeborg og Elisa. Det er ingen tvil om at de gjør seg på skjermen. Og så lenge skjermtrollene holder seg til lettbeinte, ufarlige underholdningsprogrammer, så er verken journalistrollen eller medias troverdighet truet.
  • Men den dagen Ingolf Håkon Teigene taper mot Christer Falck i nyhetskrigen, blir virkeligheten en annen. Når formidleren blir viktigere enn budskapet, har vi et problem. Det er sagt før, men jeg sier det igjen: Se på USA. Den medievirkeligheten de lever med der borte skaper mer ignoranse enn kunnskap.
  • Enn så lenge har vi nok av dyktige journalister som også besitter skjermtekke i lange baner her hjemme. Anne Grosvold, for eksempel. Eller Fredrik Skavlan. De får oss til å føle oss trygge på at vi ikke går glipp av noe viktig. At vi ikke egentlig burde vært et annet sted. Vi slapper av med dem, liksom. De passer på at vi blir oppdatert på det som skjer rundt omkring, og de er engasjert til stede uten å overskygge tema. Mens «Elisas univers» handler om Elisa. Alle andre er statister. Skremmende. Men du verden så underholdende.