Kjendisaksjon mot dyr i sirkus

Ane Dahl Torp, Mari Vestby og Lise Myhre er tre av et knippe norske kjendiser som vil stoppe bruk av elefanter og eksotiske dyr på sirkus. Elefantminister Lars Sponheim kan sette en stopper for slike dyr allerede neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ane Dahl Torp, Mari Vestby og Lise Myhre er tre av et knippe norske kjendiser som vil stoppe bruk av elefanter og eksotiske dyr på sirkus. Elefantminister Lars Sponheim kan sette en stopper for slike dyr allerede neste år.

I går presenterte dyrevernorganisasjonene Noah og Animal Defenders International (ASI) filmen og rapporten «Tvunget til å underholde». De to organisasjonene hevder med denne dokumentasjonen å ha bevis for at mislighold og mishandling av dyr i sirkus foregår hele tida og i hele verden. Også i Norge.

Kjendiser som Mari Vestbø fra Idol, skuespillerne Ane Dahl Torp og Karl Sundby og Nemi-skaper Lise Myhre er blant støttespillerne for aksjonen.

-  Sjokkerende

-  Det var utrolig sjokkerende bilder. Jeg tror ikke mange i Norge er klar over hva som skjer bak sirkusfasaden, sa Mari Vestbø etter at hun hadde sett filmen.

-  Som artist er jeg vant til å opptre for underholdningens skyld. Men dette handler jo ikke om underholdning i det hele tatt, sier Idol-stjernen - som for øvrig bar T-skjorte med innskriften «Save the planet - kill yourself».

Mari Vestbø mener at dyr bør ha rett til å utfolde seg i frihet og ikke bli sperret inne.

-  Vrengebilde

Nemi-skaper Lise Myhre er like sjokkert.

-  Disse bildene er dessverre ikke overraskende. Det veldig glamorøse imaget som gis av norske sirkus, er opplagt et vrengebilde, sier hun.

Også Ane Dahl Torp er opptatt av at vi ikke skal underholdes av dyr som er redde, understimulerte og plaget.

-  Det er nesten unødvendig å si noe, sa en dypt sjokkert Karl Sundby. Filmen viser dyrepassere som slår og hundser sine dyr og holder dem lenket fast og sperret inne i små bur eller innhegninger.

-  Jeg kan ikke forstå at det behøves å argumentere mot dette. Jeg har hatt innvendinger mot dette i over 30 år, men blir like sjokkert hver gang jeg blir konfrontert med det. Det er nesten ikke mer å si. Det må bli en slutt på dette. Slutt! sa en fortvilet Sundby.

Siri Martinsen i Noah sier at det er grunn til å tro at mishandling også foregår ved de norske sirkusene.

-  Sirkusbransjen er en internasjonal industri. Dyra som opptrer i Norge i år, har kanskje vært i Tyskland, Frankrike eller England åra før. Overalt blir de utsatt for de samme elendige forholdene. Det er en myte at det skal være bra forhold for dyra i Norge, sier Martinsen.

-  Dyra blir nektet utfoldelse, bevegelsesfrihet og et liv med artsfrender. I tillegg er sirkus den eneste industrien hvor dyrene transporteres nesten hver eneste dag. Det er den eneste industrien hvor dyrene faktisk bor i transportvognene.

Oppgitt Arnardo

På en oppstillingsplass utenfor Vestby sør for Oslo står de knapt 40 år gamle elefantene Thai og Lola og tygger på høy og loff.

Sirkusdirektør Arild Arnardo, som i likhet med elefantene er født inn i bransjen, registrerer kjendisutspillet fra Noah og ASI med en bestemt oppgitthet.

-  Vi føler oss tråkket på av Noah. Men det er ikke noe nytt de kommer med her. Vi har hørt de samme beskyldningene mange ganger før.

-  Så du nekter for enhver mishandling av elefanter og dyr generelt i ditt sirkus?

-  Selvfølgelig. Det jeg reagerer på, er at de stempler hele sirkusbransjen med et slikt utspill. Det ville være det samme som om en bonde misligholder dyrene sine - og så skulle hele bondestanden blitt beskyldt for misbruk. Det henger ikke sammen, sier Arnardo.

Men inneværende sesong kan være den siste med elefanter og andre eksotiske dyreinnslag i norske sirkus.
 

Lars Sponheim ble for tre år siden ytterligere landskjent for også å være elefantenes minister - da han tok til orde for forbud mot bruk av dyr på sirkus. Det var en del av dyrevernmeldingen, som fikk flertall i Stortinget, men som seinere har vært i en politisk stillstand.

Nå varsler Landbruksdepartementet at temaet sirkusdyr snart kommer på dagsordenen.

-  Det skjer i løpet av siste halvdel av 2005 eller første del av 2006, sier Bente Wilhelms, seniorrådgiver i departementet.

-  Sannsynligvis vil vi gå inn for en forskrift om at domestiserte dyr som for eksempel hund, katt og hest kan framvises på sirkus, men ikke for eksempel elefanter og andre dyr som ikke naturlig hører hjemme i Norge. Men vi skal naturligvis være i kontakt med sirkusbransjen under utarbeidelsen av dette, sier Wilhelms.

ROLIGE: Sirkusdirektør Arild Arnardo er ikke like rolig som elefantene Thai og Lola over utspillet fra dyrevernerne. - Vi føler oss tråkket på. Dyra har det veldig bra her hos oss, sier han.
OPPRØRTE: Mari Vestbø (t.v.) og Lise Myhre stilte opp i går opp for å støtte opp under kampanjen «Tvunget til å underholde» mot sirkusdyr.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer