HUND ETTER POESI: 17-trikken forbi Bislet bok som runder 25 år i 2018. Denne hunden drømte nok om kjøttbein eller kanskje om det gode livet som valp? Hvem vet. I dagens På Kornet et oppgjør med alt og alle, igjen. Går over. Foto: Tom Stalsberg
HUND ETTER POESI: 17-trikken forbi Bislet bok som runder 25 år i 2018. Denne hunden drømte nok om kjøttbein eller kanskje om det gode livet som valp? Hvem vet. I dagens På Kornet et oppgjør med alt og alle, igjen. Går over. Foto: Tom StalsbergVis mer

Verden går til helvete, men det gjør ingenting så lenge den er trådløs

Kjendisbloggere som skriver bøker skal redde norske forlag

Men inntil dette skjer, skriver vi litt om japanske dødspoeter

Meninger

Fredag og du skal snart kjøpe deg noe godt eller kanskje du skal gråte? Hvem vet. En ting er ganske sikkert, du vil som denne skribent komme til å bruke mye tid på mobiltelefonen denne helga. Ikke sant? Du skal blant annet helt garantert 4353 ganger innom sosiale medier. Eller skal du spise fårikål uten får? Eller redde verden ved å sykle? Eller redde verden ved å skrive en blogg? Eller redde verden ved å klemme et tre? Ting skjer.

Men, hvis du bruker sosiale medier til å spørre etter hvor du skal bo, spise, henge rundt, oppsøke og ha det fint for eksempel i New York, Alta, Roma, Paris, Kløfta eller Bergen eller London, ja, da så får du så mange svar at det ofte blitt litt for mye av det gode. For mye av det gode? Er det ikke derfor Erna Solberg er statsminister da De?

Eller at ytre høyre fosser fram tuftet på gamle nazispøkelser om den sterke mann. Fytte rakkeren. Kutt dingsen av dem, ikke sant Harald Sverdrup?

Tilbake til spørsmål på sosiale medier. Hyggelig selvsagt med respons, men mange som svarer på spørsmål om byer er også ute etter å vise at de er globetrottere av rang.

De kan New York, de kan Alta, de kan London etc. Men, slik har jo vi mennesker utviklet oss til å bli etter at vi ble med i blant annet iPhonestammen, den som lyser opp hverdag, helg, teater, kino og fest. Den som fratar oss muligheten til å snakke samme, kline, le og den som gjør at vi sitter på bussen stirrende ned eller er lyttende til musikk eller gamle taler av Hitler eller Stalin. Taler i tunger også er mer sjeldent nå enn tidligere. Kanskje like greit.

Men, dette gjør kanskje ingenting, så lenge vi har dekning? 4G skal bli til 5 , 6 og 7. Den trådløse verden er et paradis, den gir rom for krefter som utnytter vår ekstreme selvnytelse til fulle. Verden bedras og vi vet det, men det gjør ingenting så lenge vi er online. Så lenge vi får likes, og kan legge ut fotografier på Instagram som vi tror og håper er kunst som skal bli oppdaget av en galleri i L.A., så lenge vi kan dele egne dikt som i beste fall er sludder og vås. Så lenge vi følger en kjendis eller to som enkelte ganger viser en gul tommel opp, hurra!

Okay, nok dommedagsprofetier fra en tabloid og gammel skrivefeilmunk som jobber i en publikasjon som straks starter med en miljøpodkast, dette er på tide og vi roper et stort hurra. Klingende mynt i Aller-kassen. Podkast er framtida. Mere!

Så tilbake til vårt analoge tips. På Kornet slår et slag for to små, uavhengige bokhandlere. Den ene ligger i London, den andre i Oslo. Vi starter med John Sandoe (Books) Ltd, 10 Blacklands Terrace i Chelsea.

Denne anbefales varmt etter en pint. Ikke store saken, men butikken er delikat og vennlig. Med bøker i hyllene som du ofte ikke finner i de store kjedene, og de unge som solgte oss bøker var hyggens briter som kunne sin lyrikk.

Blant annet anbefalte de «Japanese death poems», skrevet av zenmunker og haikupoeter som var i ferd med å forlate Moder Kokos.

Vi gir derfor våre faste lesere et haiku fra Kimpo som døde i 1894:

Today is the day

for one last view

of Mount Fuji.

Kanskje et forlagshus i Hareide-nasjonen, der Jesus og tre prosent er mer enn nok til å velte regjeringen (er det virkelig mulig?), burde invitere norske forfattere til å skrive ned dikt de kunne tenke seg å ha på sine gravstøtter, men nei. Det skjer ikke. Vi lever i ei tid da kjendisbloggere skriver bøker, så beklager at vi lanserte dette.

Men, vi nevner at Bislet Bok har holdt det gående i 25 år. Gratulerer til innehaver Tulla og hennes mannskap av meget kvalifiserte litteraturvitere.