GODT PLANLAGT:  Elisabeth Andreassen planla sin seksuelle debut i et halvt år sammen med en veldig snill og ordentlig typen, som hun var svært forelska i. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
GODT PLANLAGT: Elisabeth Andreassen planla sin seksuelle debut i et halvt år sammen med en veldig snill og ordentlig typen, som hun var svært forelska i. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Kjendisene forteller om egen sexdebut

Elisabeth Andreassen hørte på Rolling Stones-låta «Angie», mens Kristian Valens kjæreste spydde etter sexdebuten.

(Dagbladet): Året var 1975 da en av Norges mest populære artister debuterte seksuelt.

Elisabeth Andreassen var 17 år og hadde i lang tid planlagt begivenheten sammen med en hun var veldig forelsket i.

- Det var på 70-tallet, men jeg husker det fortsatt godt. Det var veldig, veldig romantisk. Vi hadde planlagt det i et halvt år, likevel var jeg nervøs. I bakgrunnen spilte Rolling Stones den fantastiske låten «Angie». Det må nok ha vært fra en plate som stod på, for de spilte i hvert fall ikke live i rommet, sier Bettan i boka «Juntafil. Sånn ca. alt om sex og kjærlighet».

- Kjendiser alminneliggjør sex Hun er bare en av en rekke norske artister og tv-personligheter som nå åpner opp om temaer som egen sexdebut, forelskelse og kropp.

OM KJÆRLIGHETSSORG: Komiker Sigrid Bonde Tusvik etter bruddet med Henrik Thodesen. Foto: Benjamin A. Ward
OM PUPPENE SINE: «Paradise Hotel»-vinner Tine Helene Valle. Foto: Glenn Svendsen/Stella Pictures
OM DAMER: «Skal vi danse»-deltaker Atle Pettersen. Foto: Lars Myhren Holand
OM FORELSKELSE: Komiker Lisa Tønne. Foto: Mette Møller
OM ORALSEX: «Trekant»-programlederne for 2010, Thomas Albertsen Dahlen (f.v.), Marie Kinge og Pia Dailey Christoffersen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
OM Å VÆRE LESBISK: Foto: Agnete Brun
TIPS OM FLØRTING: Programleder Erik Solbakken. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
OM SEXDEBUTEN: Artist Arnie Norse. Foto: Dagbladet

Boka er ført i pennen av P3-personlighetene Gunhild Dahlberg og Webjørn S. Espeland, som begge er tilknyttet seksualopplysningsprogrammet «Juntafil».

Dahlberg tror kjendisene kan være med å alminneliggjøre temaene i boka. Hun synes det er moro at både Bettan og Kristian Valen forteller eksklusivt om sexdebuten sin.

- Sex er en innmari privat ting, men noe alle har. I «Juntafil» vil vi at sex skal være gøy, selv om mye også er flaut. Debuten er for mange veldig klein, sånn som den var for Kristian Valen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flaut å kjøpe kondomer Valen var 15 år gammel da han debuterte seksuelt med ei jente på 17 i kjellerstua hjemme hos faren. De hadde vært kjærester i tre-fire måneder.

OM SEXDEBUTEN: Komiker og artist Kristian Valen. Foto: Agnete Brun
OM SEXDEBUTEN: Komiker og artist Kristian Valen. Foto: Agnete Brun Vis mer

Valen forteller i boka at han hadde forberedt seg med å kjøpe inn ei pakke blå Durex kondomer.

- Jeg husker jeg håpet at dama i kassa ikke skulle si noe da jeg spurte etter kondomer, men så spurte hun om jeg skulle ha et knudrete kondom, og det var griseflaut, sier Valen.

- Fikk ikke fyr i «peisen» Men ikke alt gikk som planlagt. Kondomet var ingen suksess, og en dårlig musserende vin Valen hadde kjøpt inn la en demper på det som skulle skje.

- Slik jeg er skapt, dauer karen min fort når den ikke får puste på grunn av gummihatten. Det blir rett og slett ikke fyr i peisen, for å si det sånn. Men jeg fikk da åpnet mikrobølgeovnen og lagt kjøttet inni. Men da viste det seg at hun ikke tålte så mye av Opera-vinen, så hun kasta opp.

Etterpå var komikeren og artisten skuffet.

- Men så testa vi det igjen dagen etterpå, uten alkohol og «gassmaske». Det ga mersmak, forteller Valen i «Juntafil»-boka.

- Vanskelig tilgjengelig «Juntafil»-boka, som kommer i butikkene til uka, inneholder spørsmål stilt gjennom radioprogrammets 10 år, med svar fra leger og eksperter. Dahlberg forteller at boka er beregnet på 15- til 115-åringer.

Flere voksne skriver inn til programmet, og en rekke lærere bruker det i undervisningssammenheng.

FORFATTER: Webjørn S. Espeland har skrevet boka «Juntafil. Sånn ca. alt om sex og kjærlighet». Foto: Aschehoug
FORFATTER: Webjørn S. Espeland har skrevet boka «Juntafil. Sånn ca. alt om sex og kjærlighet». Foto: Aschehoug Vis mer

Da Dahlberg gjorde research til boka, opplevde hun selv hvor vanskelig det er for ungdom og andre å finne gode svar på spørsmål om sex.

- Det er fort gjort å havne på pornosider hvis du googler forskjellige problemer i underlivet. Selv om du kan finne alt på internett er det ikke alltid lett å få hjelp til det du lurer på, sier hun.

FORFATTER: Gunhild Dahlberg har skrevet boka «Juntafil. Sånn ca. alt om sex og kjærlighet». Foto: Aschehoug
FORFATTER: Gunhild Dahlberg har skrevet boka «Juntafil. Sånn ca. alt om sex og kjærlighet». Foto: Aschehoug Vis mer