GODT PLANLAGT:  Elisabeth Andreassen planla sin seksuelle debut i et halvt år sammen med en veldig snill og ordentlig typen, som hun var svært forelska i. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
GODT PLANLAGT: Elisabeth Andreassen planla sin seksuelle debut i et halvt år sammen med en veldig snill og ordentlig typen, som hun var svært forelska i. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Kjendisene forteller om egen sexdebut

Elisabeth Andreassen hørte på Rolling Stones-låta «Angie», mens Kristian Valens kjæreste spydde etter sexdebuten.

(Dagbladet): Året var 1975 da en av Norges mest populære artister debuterte seksuelt.

Elisabeth Andreassen var 17 år og hadde i lang tid planlagt begivenheten sammen med en hun var veldig forelsket i.

- Det var på 70-tallet, men jeg husker det fortsatt godt. Det var veldig, veldig romantisk. Vi hadde planlagt det i et halvt år, likevel var jeg nervøs. I bakgrunnen spilte Rolling Stones den fantastiske låten «Angie». Det må nok ha vært fra en plate som stod på, for de spilte i hvert fall ikke live i rommet, sier Bettan i boka «Juntafil. Sånn ca. alt om sex og kjærlighet».

- Kjendiser alminneliggjør sex Hun er bare en av en rekke norske artister og tv-personligheter som nå åpner opp om temaer som egen sexdebut, forelskelse og kropp.

OM KJÆRLIGHETSSORG: Komiker Sigrid Bonde Tusvik etter bruddet med Henrik Thodesen. Foto: Benjamin A. Ward
OM PUPPENE SINE: «Paradise Hotel»-vinner Tine Helene Valle. Foto: Glenn Svendsen/Stella Pictures
OM DAMER: «Skal vi danse»-deltaker Atle Pettersen. Foto: Lars Myhren Holand
OM FORELSKELSE: Komiker Lisa Tønne. Foto: Mette Møller
OM ORALSEX: «Trekant»-programlederne for 2010, Thomas Albertsen Dahlen (f.v.), Marie Kinge og Pia Dailey Christoffersen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
OM Å VÆRE LESBISK: Foto: Agnete Brun
TIPS OM FLØRTING: Programleder Erik Solbakken. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
OM SEXDEBUTEN: Artist Arnie Norse. Foto: Dagbladet

Boka er ført i pennen av P3-personlighetene Gunhild Dahlberg og Webjørn S. Espeland, som begge er tilknyttet seksualopplysningsprogrammet «Juntafil».

Dahlberg tror kjendisene kan være med å alminneliggjøre temaene i boka. Hun synes det er moro at både Bettan og Kristian Valen forteller eksklusivt om sexdebuten sin.

- Sex er en innmari privat ting, men noe alle har. I «Juntafil» vil vi at sex skal være gøy, selv om mye også er flaut. Debuten er for mange veldig klein, sånn som den var for Kristian Valen, sier hun.

Flaut å kjøpe kondomer Valen var 15 år gammel da han debuterte seksuelt med ei jente på 17 i kjellerstua hjemme hos faren. De hadde vært kjærester i tre-fire måneder.

OM SEXDEBUTEN: Komiker og artist Kristian Valen. Foto: Agnete Brun
OM SEXDEBUTEN: Komiker og artist Kristian Valen. Foto: Agnete Brun Vis mer

Valen forteller i boka at han hadde forberedt seg med å kjøpe inn ei pakke blå Durex kondomer.

- Jeg husker jeg håpet at dama i kassa ikke skulle si noe da jeg spurte etter kondomer, men så spurte hun om jeg skulle ha et knudrete kondom, og det var griseflaut, sier Valen.

- Fikk ikke fyr i «peisen» Men ikke alt gikk som planlagt. Kondomet var ingen suksess, og en dårlig musserende vin Valen hadde kjøpt inn la en demper på det som skulle skje.

- Slik jeg er skapt, dauer karen min fort når den ikke får puste på grunn av gummihatten. Det blir rett og slett ikke fyr i peisen, for å si det sånn. Men jeg fikk da åpnet mikrobølgeovnen og lagt kjøttet inni. Men da viste det seg at hun ikke tålte så mye av Opera-vinen, så hun kasta opp.

Etterpå var komikeren og artisten skuffet.

- Men så testa vi det igjen dagen etterpå, uten alkohol og «gassmaske». Det ga mersmak, forteller Valen i «Juntafil»-boka.

- Vanskelig tilgjengelig «Juntafil»-boka, som kommer i butikkene til uka, inneholder spørsmål stilt gjennom radioprogrammets 10 år, med svar fra leger og eksperter. Dahlberg forteller at boka er beregnet på 15- til 115-åringer.

Flere voksne skriver inn til programmet, og en rekke lærere bruker det i undervisningssammenheng.

FORFATTER: Webjørn S. Espeland har skrevet boka «Juntafil. Sånn ca. alt om sex og kjærlighet». Foto: Aschehoug
FORFATTER: Webjørn S. Espeland har skrevet boka «Juntafil. Sånn ca. alt om sex og kjærlighet». Foto: Aschehoug Vis mer

Da Dahlberg gjorde research til boka, opplevde hun selv hvor vanskelig det er for ungdom og andre å finne gode svar på spørsmål om sex.

- Det er fort gjort å havne på pornosider hvis du googler forskjellige problemer i underlivet. Selv om du kan finne alt på internett er det ikke alltid lett å få hjelp til det du lurer på, sier hun.

FORFATTER: Gunhild Dahlberg har skrevet boka «Juntafil. Sånn ca. alt om sex og kjærlighet». Foto: Aschehoug
FORFATTER: Gunhild Dahlberg har skrevet boka «Juntafil. Sånn ca. alt om sex og kjærlighet». Foto: Aschehoug Vis mer