Kjendisene hyller a-ha

Slik vil de huske hjerteknuserne.

MØTTE HELTEN: Steinjo Grieg Halvorsen jobbet som kabelkveiler i NRK og fikk møte sin store helt Morten Harket da han var gjest i et tv-program. Foto: Årivat
MØTTE HELTEN: Steinjo Grieg Halvorsen jobbet som kabelkveiler i NRK og fikk møte sin store helt Morten Harket da han var gjest i et tv-program. Foto: ÅrivatVis mer

I kveld settes det strek for et tjueåtte år langt eventyr. Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy gikk på scenen i kveld samlet som a-ha for aller siste gang. Begivenheten skjer i Oslo Spektrum, og det for en utsolgt sal.

Slik minnes fem av kjendis-Norges største fan bandet.
- Jeg var superfan da jeg var tolv, og hadde hele rommet tapetsert med plakater. A-ha har fulgt meg hele livet, sier Stein Johan «Steinjo» Grieg Halvorsen.

Skrev dikt om a-ha - Å si at jeg var forelsket i Morten Harket er feil ord, men han hadde noe overnaturlig ved seg. Nesten som han var fra annen planet, jeg var veldig fascinert av ham, sier Steinjo.

Da Steinjo jobbet som kabelkveiler i NRK noen år seinere, fikk kan igjen møte sin store helt Harket (bildet). Likevel var det noen andre som hadde tatt pop-plassen i Steinjos liv.

- Jeg ble frelst av Michael Jackson med plata «Bad». I 1988 skrev jeg et dikt i Pusur-dagboka mi, som går sånn: «Michael Jackson du er kul, du danser som en spretten fugl. Musikken din, ja, den er bra, i hvert fall bedre enn a-ha.», sier Steinjo.

Musikksjef i Kanal 24, Tone-Lise Skagefoss, er kjent for sitt sterke forhold til a-ha, og er en av dem som har sikret seg billett til kveldens historiske konsert.

- Perfekt pop - A-ha bringer fram en følelse i meg som er vanskelig å konkretisere. Jeg har vært fan siden jeg var ti år, så det er det sentimentale, i tillegg til at a-ha er i en klasse for seg når det gjelder låtskriving. Et sinnssykt godt håndverk og fantastisk popmusikk, sier Skagefoss.

- Kommer du til å savne a-ha?

- Ja, er du gal! Jeg både gruer og gleder meg til konserten i kveld. Nå skal jeg sette platene på repeat.

Musikkjournalist og MGP-general Per Sundnes støtter seg også til gamle plater når a-ha har gått av scenen for siste gang.

- Jeg har et nært og inderlig forhold til a-ha. Bandet ga det norske folk en oppreisning da de gikk rett til topps av Billboard-lista i 1985. Det ga oss selvtillit, og plutselig var Norge på MTV, sier Sundnes.

FAN:: Per Sundnes.  Foto:Mette Møller / Dagbladet
FAN:: Per Sundnes. Foto:Mette Møller / Dagbladet Vis mer

«Take on me» var singelen de suste inn på den amerikanske lista med, en låt Sundnes beskriver som «episk» og «perfekt pop».

Musiker Anita Skorgan var til stede under den første konserten a-ha hadde i New York, på Radio City Hall i oktober 1986.

- Det var stort for en nordmann. Men jeg hørte jo ikke noe musikk, den ble overdøvet av hysteriske kvinnfolk. Jeg husker fortsatt lyden av de høye jentestemmene.

- At noen fra lille Norge kunne klare å komme til USA var banebrytende, sier Skorgan, som innrømmer at hun har hatt et ekstra sterkt forhold Harket.

—Han er en usedvanlig fantastisk sanger. Han rører meg.

Også skuespiller Agnes Kittelsen var fan av trioen, og hennes beste a-ha-minne, er musikkvideoen til «Take on me»

—Den var revolusjonerende. Jeg husker jeg så den hos noen som hadde parabolantenne, sier hun.

FAN: Anita Skorgan. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
FAN: Anita Skorgan. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer