Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Oscar 2018

Kjendisene krever kvotering!

Frances McDormands Oscar-tale er allerede i gang med å forandre Hollywood.

Oscar 2018: Frances McDormand setter Oscar-statuetten på gulvet og sier: «Det er på tide med litt perspektiv». Foto: Scanpix
Oscar 2018: Frances McDormand setter Oscar-statuetten på gulvet og sier: «Det er på tide med litt perspektiv». Foto: Scanpix Vis mer
Meninger

Hva er den reelle effekten av en symbolhandling? Hvor mye kan en tale på tre minutter egentlig bety? Det har vært en helt legitim diskusjon etter at Weinstein-saken og #Metoo utløste et skred av større og mindre markeringer i det amerikanerne liker å kalle the award season, perioden filmbransjen feirer seg selv med prisutdelinger som The Golden Globes og Oscar. Hva er vitsen med hvite knapphullsroser når det man trenger er en gjennomgripende systemforandring? Frykten for skinnprosesser har sikkert vært helt reell.

Men det var før Frances McDormand kom på banen.

Hun plasserte sin nytildelte Oscar-statuett på gulvet, ba alle nominerte kvinner om å reise seg og ble umiddelbart Oscar-utdelingens store snakkis.

–Se dere rundt, mine damer og herrer. Vi har alle historier vi ønsker å fortelle og prosjekter som trenger finansiering. La oss ikke snakke om det på festen i kveld, men inviter oss heller inn på kontoret om et par dager. Så kan vi fortelle om dem, sa hun, og fortsatte:

– Jeg har to ord jeg ønsker å forlate dere med, mine damer og herrer: Inclusion rider.

Hvis det plutselig ble stille i salen var det fordi alle tok opp mobilen for å google hva i huleste hun snakket om.

I 2013 intervjuet jeg den svenske popduoen The Knife. De spilte på Øyafestivalen. Men bare så vidt. Søskenparet Karin og Olof Dreijer var nemlig så lei av kjønnsskjevhetene de så på musikkfestivaler, de hadde regnet ut at bare 15 til 20 prosent av artistene som spilte var kvinner, at de hadde begynt med et kontraktskrav om 50/50 kjønnsandel på scenene de spilte på. Den eneste måten noe kunne bli forandret på, mente de, var å begynne å sette krav til helheten.

En inclusion rider er omtrent det samme.

Tanken er at Hollywoods mektigste skuespillere kan skape forandring ved å ha en klausul i kontrakten som setter spesifikke krav til mangfold og kjønnsbalanse. Begrepet ble lansert av Stacy Smith, assisterende professor ved University of Southern California, under en TED-talk i 2016. Smith har i flere år jobbet med å kartlegge hvordan kjønn og etnisitet presenteres i Hollywood-filmer. Under Ted-talken presenterte hun en undersøkelse hun hadde gjort av 800 filmer, lansert mellom 2008 og 2015.

Tallene var nedslående. Det var kvinner i mindre enn en tredjedel av alle snakkende roller.

Minoriteter var så å si fraværende. Og verst: Ingenting hadde forandret seg mellom 2008 og 2015.

Smith hadde flere konkrete ideer til tiltak, og en av dem var the inclusion rider. På presserommet etter Oscar-utdelingen forklarte Frances McDormand tanken slik:

– Blant annet innebærer det at man kan kreve 50 prosent mangfold, ikke bare i filmrollene, men også i selve filmproduksjonen.

Man kan si hva man vil om den reelle nedslagskraften til symbolaksjoner, men Frances McDormands tale hadde en umiddelbar effekt. Skuespiller Brie Larson, som vant Oscar for sin rolle i «Room» i 2015, tok umiddelbart til Twitter og meldte seg på. Black Panther-stjernen Michael B. Jordan annonserte på Instagram at produksjonsselskapet hans nå skal begynne å innføre en inclusion rider i alt de gjør.

Kjendisene krever kvotering. Det er nok en ball det blir vanskelig å stoppe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling