Kjendisene så «Sofies verden»

«Sofies verden» hadde førpremiere for spesielt inviterte gjester på Klingenberg kino i Oslo i kveld.

Kinoen var full av forventningsfulle mennesker før festforestillingen. Østre Bærum Promenadeorkester spilte ved inngangen, der pressefotografene sto klare til å fotografere prominente premieregjengere. Klingenberg kino var helt klart det riktige stedet å bli sett torsdag kveld.

Filmen, som er bygget på Jostein Gaarders bestselger av samme navn, er den dyreste filmen som hittil har vært laget i Norge. Etter førpremieren var det mottagelse i Rådhuset. Filmen har offisiell premiere fredag.

Lovende

- Jeg har selv sett filmen to ganger, riktignok uten publikum i salen. Hvordan publikum og kritikere vil reagere, vil jeg ikke spå, sa Jostein Gaarder, som sier han selv liker filmen godt.

- Synes du filmens uttrykk ligger langt fra bokas?

- Ja, det gjør den, og det er bra at det er slik. Jeg tror alle vil kjenne igjen boka i filmen, men å kjenne igjen filmen i boka er ikke like lett, sa Gaarder.

- Film og litteratur er to uttrykksformer som ikke uten videre kan sammenliknes. «Sofies verden» er nok en krevende bok å filme, men resultatet ser meget lovende ut, sa Gaarders forlegger, forlagssjef William Nygaard i Aschehoug.

Fruntimmer och alkohol

- Jeg er veldig spent, akkurat som da jeg gikk på søndagsforestillinger som barn, sa Thomas von Brömmsen, som har fått gode kritikker sin rolle som filosofilæreren Alberto Knox i «Sofies verden».

- Hører film og filosofi naturlig sammen?

- Nei. Boken har ikke vært enkel å filmatisere. I utgangspunktet synes jeg min rollefigur var for belærende. Det fikk for mye preg av skole-TV. Heldigvis fikk skuespillerne anledning til å være med og påvirke, så jeg gjorde Knox til en mer menneskelig figur, en mann som liker «fruntimmer och alkohol», sa Brömmsen, som lenge har hatt interesse for filosofi.

- Min far hadde «Sokrates dialoger», sa han.

Høye forventninger

- Hvis Gaarder selv synes filmen er bra, er det grunn til å ha store forventninger, sa Petter Nome. Flere enn ham så fram til å se filmen.

- Jeg har sett en teaterversjon av boken som var forbløffende god. Forhåndsomtalen har jo vært glimrende, så her er det nok mye å vente, sa tidligere statsminister Kåre Willoch til NTB. Han innrømmet at interessen for filosofiske spørsmål ikke er den aller største.

- Jeg gleder meg og er veldig spent, sa Aud Schønemann, som kom sammen med sin mann Jan Pande-Rolfsen. I likhet med de fleste andre premieregjengerne NTB snakket med hadde heller ikke de lest boka.

- Jeg har lest litt i boka, men har ikke hele. Det blir interessant å se om filmen treffer sin målgruppe - unge mennesker som stort sett er vant til å se actionfilmer, sa Jan Eggum, som var på kino sammen Kaia Huuse. Huuse har vært med på å velge ut skuespillere til «Sofies verden».

(NTB-Ole Morten Eriksen)>