Kjendisene skåler i rosé

Iskald rosévin er hot.

(Dagbladet.no:) Rosévin, som lenge har vært ansett som for søt, for rosa og for billig, har nå steget i gradene. «New York Times» utnevnte i forrige uke rosévin til «The summer drink to be seen with».

I artikkelen uttaler Alex Kapranos, vokalist i popbandet Franz Ferdinand:

- Jeg tok en kald flaske rosé på en varm kveld, og det var vidunderlig.

Champis-boikott

Men den søte, rosa nippe-vinen har høstet størst kjærlighet fra machorapperne i Hollywood. Jay-Z proklamert lenge sin forkjærlighet for luksuschampagne Cristal, og la ned grundig innsats for å gjøre champagnen til rapmiljøets trendigste boblevann på 90-tallet. Etter at Jay-Z hyllet Cristal i hiten «Can4t Knock The Hustle» fulgte Hollywood og modellverden etter, og Cristal har vært på de celebres lepper siden.

Men etter at administrerende direktør for champagneprodusenten Louis Roederer, Frederic Rouzard, fornærmet rap-miljøet i juni i et intervju med «The Economist» snudde trenden.

På et spørsmål om koplingen til rapmiljøet påvirket Cristals image svarte Rouzard:

- Vi kan ikke hindre folk i å kjøpe den.

Uttalelsen fikk det til å boble over for Jay-Z , som sammen med flere andre rappere oppfattet utsagnet som rasistisk. Cristal-boikott ble hevnen. Rosévin har vist seg å nyte godt av behovet for en ny favorittdrikk i sommer.

Roser rosé: Både modell Kathrine Sørland og skuespiller Wenche Foss har lagt merke til rosévinens økende popularitet. Foto:  ANDREA GJESTVANG, HANS A. VEDLOG
Roser rosé: Både modell Kathrine Sørland og skuespiller Wenche Foss har lagt merke til rosévinens økende popularitet. Foto: ANDREA GJESTVANG, HANS A. VEDLOG Vis mer

Norsk trend

Også norske celebriteter ser at rosévin nyter større anerkjennelse, som populær trendvin. Vår egen riksdiva Wenche Foss (89) velger rosévin fremfor champagne hvilken som helst dag.

- Jeg ser at de har begynt med det der. Men jeg drikker kun rosévin i Frankrike! Der smaker den best, og der kan jeg merkene. Dessuten passer det ikke så godt med rosévin i Norge. Her har jeg følelsen av at jeg heller vil ha en tørr hvitvin. Jeg håper jeg kommer meg til Frankrike snart, kanskje til bursdagen min i desember, så jeg får drukket litt rosévin, sier Wenche Foss til Dagbladet.no.

- Jeg drikker ikke champagne, den blir så fort dyr. Champagne må være ekstra god for å være god. Champagne skal være tørr og gratis.

Den norske modellen Kathrine Sørland (26) har også lagt merke til trenden.

- Jeg har lagt merke til at rosévin har blitt hyppigere å se i festlige anledninger, og jeg har definitivt drukket rosévin i sommer. Det er deilig med rosé, men for meg personlig kan den aldri slå den flotte champagnen! sier Kathrine Sørland til Dagbladet.no.

Ny rap-favoritt

Champagneboikotten har gått så langt at rapperen Jay-Z, som har nevnt Cristal i et halvt dusin låter, har lovet å fjerne merkenavnet fra sangtekstene på turneen sin. Artisten har også konsekvent utelukket boblevannet fra sin kjede med sportsbarer.

Da rapartisten Lil Kim havnet i fengsel i fjor serverte hun Cristal på avskjedsfesten sin. Da hun slapp fri 4. juli var jubelglassene fylt med rosévin fra Krug i stedet.

Da soulstjernen Rihanna for ett par uker siden fikk spørsmålet om hun skulle feire hitlåten sin «SOS» svarte hun at hun skulle skåle i «noe som ikke er Cristal». Rapmiljøet har rom for en ny yndling, og slukker nå tørsten heller med roséchampagne. Det er nå champagnemerkene Krug og Dom Perignon som nyter godt av rappernes Christalboikott.

Boblet over: Rapperen Jay-Z og flere i rapmiljøet har funnet ut at rosévin smaker godt under sin boikott av Cristal-champis.