FLYKTET: Marco Elsafadi ble født i en flyktningleir i Libanon, og kom til Norge som tiåring.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FLYKTET: Marco Elsafadi ble født i en flyktningleir i Libanon, og kom til Norge som tiåring. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Kjendisene som flyktet til Norge

Vi er vant til å se dem på scenen, i avisspaltene eller på tv-skjermen. Men før vi ble kjent med dem, hadde de lagt dramatiske ferder til Norge bak seg.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Vi skjønte at vi var på flukt fra krig, men det klarte jeg ikke forholde meg til. Jeg visste ikke hva det dreide seg om. Jeg hadde det helt fint, og foreldrene mine klarte å beskytte oss i alt kaoset, sier Marco Elsafadi.

Elsafadi ble nemlig født i en flyktningleir i Libanon. Da han var tre måneder gammel, i 1977, tok hans palestinske foreldre med seg ham og søsknene og flyktet fra borgerkrigen til Tyskland.

Fram til han var ti år bodde familien i Vest-Berlin, og levde for rundt 5000 kroner i måneden.

Den midlertidige oppholdstillatelsen i landet, som ble fornyet med kun seks måneder av gangen, begynte etter hvert å slite på foreldrene. I tillegg ble Elsafadis far innhenta av fortiden da PLO (Palestinas Frigjøringsorganisasjon, journ.anm.) kontaktet ham i Tyskland, for å rekruttere ham tilbake til Midtøsten.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn