Du leser nå Dagbladet Pluss

Kjendisene som flyktet til Norge

Vi er vant til å se dem på scenen, i avisspaltene eller på tv-skjermen. Men før vi ble kjent med dem, hadde de lagt dramatiske ferder til Norge bak seg.

FLYKTET: Marco Elsafadi ble født i en flyktningleir i Libanon, og kom til Norge som tiåring.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FLYKTET: Marco Elsafadi ble født i en flyktningleir i Libanon, og kom til Norge som tiåring. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Vi skjønte at vi var på flukt fra krig, men det klarte jeg ikke forholde meg til. Jeg visste ikke hva det dreide seg om. Jeg hadde det helt fint, og foreldrene mine klarte å beskytte oss i alt kaoset, sier Marco Elsafadi.

Elsafadi ble nemlig født i en flyktningleir i Libanon. Da han var tre måneder gammel, i 1977, tok hans palestinske foreldre med seg ham og søsknene og flyktet fra borgerkrigen til Tyskland.

Fram til han var ti år bodde familien i Vest-Berlin, og levde for rundt 5000 kroner i måneden.

Den midlertidige oppholdstillatelsen i landet, som ble fornyet med kun seks måneder av gangen, begynte etter hvert å slite på foreldrene. I tillegg ble Elsafadis far innhenta av fortiden da PLO (Palestinas Frigjøringsorganisasjon, journ.anm.) kontaktet ham i Tyskland, for å rekruttere ham tilbake til Midtøsten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.