Kjendisene stiller seg for hugg

Mens statsminister Tony Blair opplevde sin største krise satt nesten 11 millioner briter klistret til tv-skjermen og fulgte med på et realityshow kalt «I'm a Celebrity... Get me out of here!».

LONDON (Dagbladet): Det er som en Robinson-øy der avdanka kjendiser lar seg ydmyke. Britene elsker det. Tv-anmelderne tror det viser et samfunnstrekk.

Showet som vises på ITV er et slikt program som du må se for å ikke føle deg utenfor i Storbritannia om dagen. Konseptet er enkelt. Ti britiske kjendiser blir sendt til den australske jungelen. Det eneste de får ta med seg er en utvalgt luksusgjenstand. I løpet av 14 dager blir de jevnlig satt på prøver for å overvinne sine egne grenser. De blir kastet ut i en strutsegård eller de får slanger, edderkopper og kakerlakker helt ned i en bolle rundt hodet. Hjemme i stua kan publikum selvsagt stemme på sine favoritter, og hvem som er nestemann som skal prøve ut sine egne grenser i en ufyselig test.

DETTE ER TREDJE årgang av programmet, men aldri tidligere har kanalen fått slik oppmerksomhet. Årsaken er i hovedsak at tv-kanalen har lagt store pengesummer på bordet for å sikre de rette deltagerne. Hoved attraksjonene er tidligere Sex Pistols vokalist John Lydon alias Johnny Rotten og glamourmodellen Jordan kjent fra utallige herremagasiner og tabloidenes side tre. Begge skal ha fått over en million kroner for å delta i programmet.

- Jeg kan gjøre meg selv til en virkelig idiot, og det synes jeg er spennende. For meg er dette mainstream søppel, sa Rotten da han reiste til Australia.

På deltagerlista står også de tidligere popstjernene Peter Andre og Kerry McFadden fra jentebandet Atomic Kitten. Fotballstjernen Niel Ruddock og tidligere kongereporter Jennie Bond fra BBC er også med i jungelen sammen med arkitekten og aristokraten Lord Brocket og Alex Best som bare er kjent fordi hun giftet seg med fotballegenden George Best.

- Det er litt skremmende, men jeg tror det er en fin utfordring. Jeg er glad for å være i jungelen akkurat nå, sier Alex Best.

MAT FOR TABLOIDENE med andre ord, som daglig har førstesidehenvisninger og dobbeltsider om showet. Ikke overraskende sikret The Sun seg avtalen som offisiell avis for tv-showet. Også de seriøse avisene skriver om showet, men velger et litt annet perspektiv på sin dekning.

- Det som er så merkelig er at vi alle elsker å se på disse avdanka kjendisene, skriver tv-anmelder Robert Hanks i den seriøse avisa The Independent.

Han tror den store interessen for programmet viser et utviklingstrekk ved det britiske samfunnet.

- Når historikerne om noen hundre år skal beskrive det britiske samfunnet i det 21. århundret kan «I'm a Celebrity... Get me out of here!» kanskje bli sett på som et nøkkelfunn. Han mener programmet på en unik måte sammenfatter befolkningens komplekse og idiotiske forhold til kjendiser.

- På den ene sida stimulerer det vårt behov for å finne ut nye ting om kjente mennesker, observere dem når de utlever sitt liv og identifisere oss med dem. På den andre sida viser den vår skadefryd. Vår glede over å se dem lide, skriver Hanks i sin anmeldelse.

Ydmykelse

At stjernene ydmykes er det liten tvil om. Samtidig er det også noen som ønsker å bevise at de har mer å by på en det pressen til nå har klart å formidle. Modellen Jordan sjokket mange da hun smilende tok på seg en bolle over hodet, for deretter å la programlederne helle edderkopper, kakerlakker, larver og en slange nedi.

- Folk tror at jeg er en freak, drikker med full og ligger rundt. At jeg ikke en gang har hjerne. Så jeg tror at de vil bli overrasket når de ser hvor vanlig jeg egentlig er, sier Jordan.

Enda mer oppsiktsvekkende var det kanskje da Sex Pistol-vokalisten Johnny Rotten ble først rullet inn i sirup og fuglefrø før han ble kastet inn i fuglegården til ti sultne struts. I fem minutter sprang Rotten rundt i fuglegården for å samle poeng før han kastet inn håndkleet. Etterpå dro Rotten en sammenligning til sine dager som rockestjerner.

- Jeg er vant til slikt. Folk har kastet murstein på meg i en årrekke, sa Rotten.

En opptreden som utvilsomt gjorde han til publikumsfavoritt. Hva slags utfordringer som venter og de andre deltagerne den nærmeste uka er det ingen som vet. For enkelte er det imidlertid allerede litt vel tøft. Popstjernen Kerry McFadden gjorde det første dag klart at hun ønsker å reise hjem til sin mann, Westlife-stjernen Bryan McFadden, etter at hun fant en slange under soveposen.

Storindustri

«I'm a Celebrity... Get me out of here!» er ikke bare et tv-program, det er butikk for flere aktører. ITV smilte bredt da seertallene ble offentliggjort _ 11 millioner tittere på en mandag er mer en et toppoppgjør i Premier Leauge. I tillegg er programmet selvsagt gjennomsponset. Alle de store avisene er på plass i Australia og konkurrerer om de beste bildene og historiene levert av egne byråer. Britiske bookmakere tar imot veddemål, og du kan selvsagt kjøpe mobiltjenester med logo, ringelyd og bildebeskjeder fra jungelen.

Hva får så kjendisene igjen for dette, utenom et greit starthonorar? Tv-anmelder Robert Hanks prøver seg også her med en liten analyse.

- For noen kan det kanskje bety et karrieremessig løft. Andre gjør det vel for å få bevist at de er elsket av det britiske folk. For de fleste vil det likevel bare være et lite løft i kurven over oppmerksomhet. En kurve som for lengst har startet sin vei ned, tror han.

ROCKER FORTSATT: Denne mannen var en gang en beundret rockestjerne. I realityshowet «I'm a Celebrity... Get me out of here!» lot tidligere Sex Pistols-vokalist Johnny Rotten seg rulle inn i sirup og fuglefrø før programlederne kastet han inn til ti sultne struts.
STRUTSEANGREP: Etter å ha blitt rullet i sirup og fuglefrø er Rotten attraktiv for strutsene han skal dele innhegning med.
EKKEL TEST: Den tidligere fotballstjernen Niel Ruddock, kjent som en hardhaus fra sine dager i Liverpool, måtte sammen med modellen Jordan teste hvor mange krypdyr han klarte å ha kravlende i ansiktet under showets første dag.
SPISER FISKEØYNE: Modellen Jordan prøver seg på et fiskeøye i «bit-for-bit»-konkurransen. Etterpå får hun litt massasje av 90-tallspopstjernen Peter Andre.