Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjendisenes ville syre-historier

- Jeg sier ikke at psykedelika kan redde verden, men...

PSYKEDELISK: Kjendisene deler sine villeste erfaringer med psykedelika i Netflix' nye dokumentarfilm, som i tillegg dramatiserer historiene ved hjelp av animasjon eller skuespillere. Her spiller skuespillerne Blake Anderson og Adam Devine yngre versjoner av tv-kokk... Vis mer

Når Sting ikke oppdrer for norske finanskjendiser og politikere, sitter han muligens på et jorde på den britiske landsbygda og løser verdensproblemer ved hjelp av psykedelika.

Slik kan det iallfall se ut i den nye Netflix-dokumentaren «Have a Good Trip», med undertittelen «Adventures in Psychedelics», som får premiere mandag neste uke. Den handler om kjendisers erfaringer med psykedeliske stoffer, og en av de uhorvelig mange kjente fjesene som dukker opp, er altså den britiske artisten.

Kalvefødsel

- Jeg tror ikke at psykedelika er svaret på alle verdens problemer, men det kunne vært en start, forteller han i åpningen til dokumentaren, før han fortsetter med å fortelle om en av sine opplevelser hjemme på gården i England.

Den involverer snakkende gress, dansende trær - og en vaskeekte kalvefødsel, som Sting plutselig måtte hjelpe til med, like etter å ha svelget noe tørket peyote han hadde fått av en venn. For de uinnvidde: Peyote er en liten, amerikansk kaktus som inneholder det psykedeliske stoffet meskalin, og som har blitt brukt i åndelige ritualer i Mexico og sørvestlige deler av USA.

KALVEFØDSEL: Sting måtte bidra som fødselshjelper for ei ku hjemme på gården sin, like etter å ha spist peyote. Foto fra filmen
KALVEFØDSEL: Sting måtte bidra som fødselshjelper for ei ku hjemme på gården sin, like etter å ha spist peyote. Foto fra filmen Vis mer

Blant de andre kjendisene som bidrar med historier, er Ben Stiller, Sarah Silverman, Natasha Lyonne, Ad-Rock fra Beastie Boys, ASAP Rocky, Bill Kreutzmann fra Grateful Dead, og avdøde Carrie Fisher, samt en lang rekke andre musikere, komikere og Hollywood-navn. De psykedeliske erfaringene deres - for eksempel den om en penis som skyter regnbuer - dramatiseres ved hjelp av like psykedeliske og fargerike animasjonseffekter.

Jobbet med i 11 år

Dokumentarfilmskaper Donick Cary har bakgrunn som manusforfatter og tv-produsent, og har blant annet jobbet med «Late Show with David Letterman», «Parks and Recreation», «Silicon Valley» og «The Simpsons». Den surrealistiske animasjonen er særlig inspirert av sistnevnte, forteller han i et intervju med Forbes.

SJØMONSTER: Skuespiller Nick Kroll spiller seg selv, slik han så ut etter å ha spist masse sopp i et utdrikningslag i Malibu.
SJØMONSTER: Skuespiller Nick Kroll spiller seg selv, slik han så ut etter å ha spist masse sopp i et utdrikningslag i Malibu. Vis mer

- Jeg jobbet noen sesonger med «The Simpsons» og skrev et par trippy episoder, som «Doh'in in the Wind» og Mr Sparkle-episoden, og jeg hadde sååå mye moro med å lage psykedelisk animasjon, sier han til nettavisa.

Cary har jobbet med dokumentarfilmen i hele 11 år, og ideen kom etter en samtale med skuespillerne Ben Stiller og Fisher Stevens på en filmfestival, der de delte erfaringer med hallusinogene stoffer.

Tøyser med skolefjernsyn

I Forbes-intervjuet forteller han at målet hans er å dra i gang en rasjonell samtale om stoffene, ulik den han selv vokste opp med på 80-tallet, da myndighetene kjørte informasjonskampanjer som oppfordret alle til å «Just say no!».

Inspirert av slike kampanjer, inneholder filmen også flere partier med skole tv-parodier, der Adam Scott («Parks and Recreation», «Big Little Lies») traver rundt og liksom-advarer oss mot de farlige fristelsene, og Nick Offerman (også fra «Parks and Recreation») spiller gal vitenskapsmann i brun frakk.

GAL VITENSKAPSMANN: Nick Offerman serverer fakta. Foto: NETFLIX
GAL VITENSKAPSMANN: Nick Offerman serverer fakta. Foto: NETFLIX Vis mer

Som om de ville kjendishistoriene trenger å sprites opp av ytterligere humoreffekter. Her er også scener der Carrie Fisher viser fram «syrehuset» sitt, som hun kaller det, og forteller om en periode da hun «organiserte turer til steder verden rundt, bare for å ta syre der». Blant annet mimrer hun tilbake til en episode på Seychellene, da hun stod toppløs på stranda, høy på LSD og virkelig «var prinsesse Leia», i det en busslast med japanske turister svingte opp foran henne, klare for piknik.

Noen av kjendishistoriene blir dramatisert av skuespillere, deriblant Fishers møte med en snakkende nøtt, og tv-kokken Anthony Bourdains ville roadtrip med en kamerat og to strippere.

Forbudt i Norge

Alt er ikke bare tøys, kjendisuttalelsene kommenteres også av eksperter som forklarer oppsider og nedsider og hvordan psykedeliske stoffer egentlig fungerer. Ifølge presseomtalen er målet blant annet å undersøke hvorvidt psykedeliske stoffer kan bidra til å behandle depresjon, avhengighet, samt «hjelpe oss til å konfrontere vår egen dødelighet». Men også å svare på spørsmål som «kan trær snakke?».

Det er særlig fire stoffer som er nevnt i dokumentaren: Psilocybinsopper (fleinsopp), LSD, meskalin og DMT. Alle disse står oppført på narkotikalista og er forbudt i Norge, opplyser Sturla K. Naas Johansen, seksjonsleder ved RUStelefonen. Han understreker at han ikke har sett dokumentaren og derfor uttaler seg på generelt grunnlag. Men han påpeker at det er stor forskjell på å bruke rusmidler kontrollert i behandlingsøyemed, og å ruse seg på dem. Samtidig er ingen av disse stoffene spesielt vanedannende.

- Det farligste med disse stoffene, er at de kan gjøre deg forvirret og desorientert, og få deg til å gjøre ting mens du er ruset som du vanligvis ikke ville gjort. Dessuten kan det være vanskelig å styre selve rusen. Noen ganger er opplevelsen du får positiv, andre ganger mer marerittaktig. LSD og meskalin kan vare i opptil 14 timer, og det er ikke så hyggelig å være i en marerittaktig tilstand så lenge, sier han.

- Det handler om hvilken setting du tar rusmidlene i, hvor utsatt du er for å gjøre dumme ting eller skade seg selv, og hvor stødig du er mentalt sett. Dette er ikke noe du bør eksperimentere med hvis du har psykiske lidelser eller en sårbarhet for psykoser. Det gjør noe med måten du ser på verden, som kanskje ikke er så lett å riste av seg etterpå.

Lite utbredt

I Norge er ingen av disse stoffene spesielt utbredt, selv om LSD og Ayahuasca (et brygg som inneholder DMT) har hatt en liten økning siden 2013, ifølge Johansen. Han kaller det stoffer for spesielt interesserte, og stiller seg ikke umiddelbart bak Stings utttalelse om at de kan bidra til å løse verdensproblemer.

- Jeg vet ikke om de er svaret på noen problemer, men enkelte blir veldig nyreligiøse av dette. Det er åpenbart at stoffene kan gi positive opplevelser, men de kan også gi noen veldig negative. Du vet ikke nødvendigvis på forhånd hvem som vil oppleve hva.

Dokumentarfilmen skulle egentlig vært vist på South by Southwest-festivalen i mars, men da den ble avlyst som følge av coronakrisa, ble det rett på Netflix i stedet.

Så gjenstår det å se om den får bedre mottakelse enn realityserien «Cooking on High», et matlagingsshow om cannabis, som ble lansert på strømmetjenesten i 2018 og ble slaktet av kritikerne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!