Kjendiser i kø for opprop om asylpolitikk

Margreth Olin tok initiativet.

(Dagbladet.no): Over hundre kjendiser har skrevet under på et opprop for en mer solidarisk flyktningepolitikk, initiert av filmskaper Margreth Olin.


- Jeg har brukt mine venner, mine venners venner, og rett og slett gravd, googla og ringt til folk. Jeg har fått mange nye venner de siste ukene, sier Olin til Dagbladet.no.

Blant navnene på lista finner vi Jan Kjærstad, Ane Dahl Torp, Shabana Rehman, Bjørn Eidsvåg, Hanne Ørstavik, Gunnar Stålsett, Frode Grytten, Odd Børretzen, Herborg Kråkevik, Trond Espen Seim, Tore Rem, Petronella Barker, Gro Dahle og Henrik Mestad, for å nevne noen.

Har opprettet nettside

- Jeg har utarbeidet fem krav sammen med NOAS, Redd Barna og biskopens kontor i Oslo. Kravene er egentlig er en form for minste anstendighet, mener Olin.

Oppropet tar for seg asylsøkere, spesielt barn og unge, og hvordan de bør bli tatt vare på når de kommer til Norge. Kravene og oppropet har hun lagt ut på nettsida nestekjærlighet.no. Der kan hvem som helst skrive seg på.

- Dette er en dugnad for en mykere og mer human asyl- og flyktningepolitikk. Oppropet bygger på formuleringene i Soria Moria-erklæringa, der regjeringa lover å legge seg tettere opp til FNs anbefalinger, sier Olin.

- De sier også at barnevernet skal ta seg av enslige asylsøkere. Det er det ikke satt av penger til i det nye statsbudsjettet. Men barna kan ikke vente. Dette synes jeg ikke vi kan være bekjente av, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

RINGT RUNDT: Margreth Olin har samlet inn over 100 underskrifter fra norske kjendiser. Ideen fikk hun i arbeidet med en ny film. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
RINGT RUNDT: Margreth Olin har samlet inn over 100 underskrifter fra norske kjendiser. Ideen fikk hun i arbeidet med en ny film. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Jobbet med film om asylsøkere

Olin fikk ideen til oppropet mens hun arbeidet med en ny film fra asylsøkermiljøet.

- Men det var vanskelig å gå inn der og bare lage en film. Folk som har sittet der i fem år har ingenting å vende tilbake til. Jeg fant ut at jeg måtte gjøre noe mer, sier hun.

- Har du gitt opp filmen?

- Nei. Men jeg er utålmodig. Disse barna har behov som må møtes nå, sier hun.

Kjendisene skriver blant annet under på at de vil at FNs anbefalinger alltid skal følges i norsk flyktningepolitikk.

Ønsker 150 000 underskrifter

De vil at ingen barn skal bo i mottak i over to år, at barnevernet må overta ansvaret for enslige mindreårige, og at personer med alvorlige psykiske eller fysiske skader aldri må returneres.

Kjendisene krever dessuten at Soria Moria-erklæringen omsettes i praktisk politikk.

Målet til Olin er at 150 000 mennesker skriver under på oppropet. Lista skal overrekkes statsrådene på Fredssenteret 20. desember.

- Jeg har sjekket i kalenderne deres at de er ledige den dagen, sier hun.