Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT: Spill og gambling

Kjendiser i moralsk katastrofe

I møte med avhengighet er det ingen som har garantier. Når problemet først tas tak i, har det ofte gått så langt at det koster både jobb, helse og samliv. Noen velger å avslutte livet.

KJENDIS: Bør kjendisene reklamere for nettspill? Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / Scanpix
KJENDIS: Bør kjendisene reklamere for nettspill? Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Meninger

Vi har mange eksempel på manglende samsvar mellom juss og etikk. Det siste året har vi kunnet lese mange uavhengige skildringer av enkeltpersoner som det har gått fryktelig galt med som følge av nettspill. Konsekvensene forbundet med spillavhengighet samsvarer langt på vei med den sakte spiralen mot undergang som man ellers forbinder med alvorlig rusmisbruk.

I utgangspunktet pålitelige ektefeller, foreldre og arbeidstakere utvikler i takt med økende misbruk en eskalerende atferd av løgn, bedrag og unnvikende atferd. I møte med avhengighet er det ingen som har garantier. Når problemet først tas tak i, har det ofte gått så langt at det koster både jobb, helse og samliv. Noen velger å avslutte livet.

Norsk lovgivning er maktesløs. De store selskapene har base på steder som Malta eller andre steder med liberal lovgivning, og drifter avhengighetsmaskinene sine på tvers av landegrensene. Det er bare å velge språk, laste inn kortopplysningene sine og plassere innsatsene.

Hvem er vel bedre til å være frontfigurer for idrettsbasert gambling enn anerkjente idrettsfolk og kjendiser? Når du har slitt ut din siste fotballknott, må du selvfølgelig få til salt til maten på andre måter. John Carew og John Arne Riise er vel de grelleste eksemplene på ballspillkjendiser som er totalt uten moralske filter i valg av oppdragsgivere.

Språkbruken er fascinerende. Disse fallerte idrettsmennene er ikke reklamefigurer, men «ambassadører», som om de var stolte representanter for et fremmed land. Det finnes land der narkotika langt på vei legalisert. Kanskje mindre kravstore kjendiser kan gå for disse nisjene i det frie marked. Det er alltid rom for en kokain-konsul. Hvis Riise og Carew har nok penger på bok da, det er jo slett ikke sikkert.

«Ambassadørene» har manøvrert seg elegant gjennom forsvaret på den juridiske banen. Moralsk sett burde de hatt rødt kort begge to, for så å bli satt på benken frem til alderspensjon. Jeg leser nå at artisten Petter Kristiansen, med artistnavnet «Katastrofe» også er Bettson-ambassadør, og at han har skrotet artistnavnet.

Jeg foreslår at han ikke bare beholder navnet, men lager en rapgruppe sammen med de andre ambassadørene. La oss for tydeligheten og ærlighetens skyld kalle gruppen «Moralsk katastrofe».