Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjendiser kaster seg inn i kampen om å stoppe Lambda

- Bygget er ikke pent.

 LAMBDA:  Debatten om det et nye Munch-museet, Lambda er i gang igjen. 434 personer som har skrevet under på et opprop mot prosjektet, blant dem forfatter Edvard Hoem og skuespiller Toralv Maurstad.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LAMBDA: Debatten om det et nye Munch-museet, Lambda er i gang igjen. 434 personer som har skrevet under på et opprop mot prosjektet, blant dem forfatter Edvard Hoem og skuespiller Toralv Maurstad. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): En aksjonsgruppe krever nå at byggingen av det nye Munch-museet stoppes inntil det foreligger nye kostnadsberegninger. Samtidig ønsker Venstres førstekandidat i Vestre Aker å få partiet med på å stoppe bygningen.

Debatten om det nye museet er med andre ord langt fra over.

Det er nå 434 personer, som har skrevet under et opprop mot det nye Munch-museet i Bjørvika. Blant dem er det flere kjente navn som forfatterne Jan Erik Vold, Edvard Hoem og Thorvald Steen. Det skriver Aftenposten.

Tegneren Finn Graff og skuespiller Toralv Maurstad har også kastet seg inn i kampen for å få stoppet Lambda.

- Ikke dokumentert Edvard Hoem mener vedtaket mangler tilstrekkelig utredning.

- Det fleste politiske vedtak må man finne seg i, men i lengre tid nå har det blitt stilt spørsmål til mangelen på økonomisk sikring av dette prosjektet. Det er ettertrykkelig dokumentert at det ikke er tilstrekkelige utredet av fagfolk, sier Hoem til Dagbladet.

Han mener det er galt å flytte museet bort fra Tøyen og at selve bygget er stygt.

- Jeg sier ikke at prosjektet skal avlyses, men det må gjennomgås på nytt. Det virker som det er mangelfullt arbeid og vi må få greie på om dette er økonomisk bærekraftig også i framtida, sier Hoem.

- Ikke pent Toralv Maurstad er glad for at museet skal plasseres i Bjørvika, men bygget i seg selv, har han lite til overs for.

- Jeg syns plasseringen er utmerket, men bygget er ikke pent og det passer inn i miljøet der. Det er mange vakre kunstmuseer rundt i verden, men dette er ikke en av de, sier Maurstad til Dagbladet.

Etter lange kamper ble det i 2013 omsider enighet i Oslo bystyre om at det nye museet skulle bygges i Bjørvika.

Museumsbyggingen ble vedtatt i oktober 2014 mot Frp, Rødt og Miljøpartiet De Grønnes stemmer.

Uforsvarlig Den gang stemte Terje Bjøro i Oslo Vestre for dette, nå har han ombestemt seg og dette vil ha ta opp på partiets årsmøte kommende helg. Det sier han til Dagsavisen.

- Hvem er det egentlig som ønsker Lambda? sier han til Dagbladet.

Han lurer nå på om sittende byråd faktisk vet hva dette egentlig vil koste.

- Det er uforsvarlig å ikke ta en tenkepause nå og sittende byråd må vise at de har kontroll, sier Bjøro.

Bjøro legger til at det er flere i Vestre som er enig med han, men tror ikke det vil komme noe vedtak om dette fra årsmøte.

- Mitt håp er at Arbeiderpartier og Raymond Johansen ser alvoret, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram