Kjendiser mot Bush

Med hovedkvarter i stua til Kjell Bækkelund maner en tropp av kulturkjendiser til kamp mot Bush. Første slag står på et folkemøte 4. februar.

- Alle som er imot krig, er velkomne hos meg, sier mesterpianisten Kjell Bækkelund. Han er en av kulturstørrelsene som 4. februar stiller på et folkemøte mot Bush på Sentrum Scene i Oslo.

- Vi mener det er viktig å reise en folkeopinion mot Bushs galskap. Innenrikspolitikk handler om hvordan vi skal leve. Utenrikspolitikk handler om hvorvidt vi i det hele tatt skal leve, sier journalisten Erling Borgen.

Olje og penger

Han og kona, skuespilleren Agnete Haaland, er naboer av Bækkelund på Oslos vestkant. Sammen fronter de folkemøtet 101 organisasjoner står bak. Arrangementet er ment som en mobilisering før den verdensomfattende demonstrasjonsdagen mot Bush 15. februar.

- Bush har ført oss til randen av en verdenskrig. Galskapen må slås tilbake, legger Borgen til.

Kjell Bækkelund begrunner sin deltakelse i at han ser det store alvoret i situasjonen.

- Denne konflikten kan sette verden i brann. Og ingen skal innbille meg at ikke dette handler om olje og penger, sier Bækkelund.

Barnas framtid

Haaland og Borgen har to barn på Ruseløkka skole i Oslo. Der går de i klasse med barn fra Irak, Afghanistan og USA.

- Hvordan skal vi forklare dem hvorfor folk skal overfalles uten grunn? spør Borgen.

- Vi vil at våre barn skal ha en framtid. Så alvorlig er dette, mener Haaland.

- Dette handler ikke om å være for eller imot Irak. Dette handler om å være for eller imot krig, legger Bækkelund til.

«Bombevik»

Den engasjerte trioen har stor tro på at et arrangement i Oslo, Norge kan bidra til å sikre verdensfreden.

- Så får vi håpe at Bondevik tar til fornuft og ikke blir «Bombevik». Det er også et tankekors at en supermakt og dens allierte kan bruke milliarder på våpen mens hundretusenvis sulter, tørster og dør av aids på det afrikanske kontinentet, sier Erling Borgen.

FRED: Erling Borgen, Agnete Haaland og Kjell Bækkelund fronter et folkemøte mot president Bush i Oslo 4. februar. Haaland skal lese dikt, Bækkelund skal spille og Borgen er konferansier.